Αριστερόστροφα υλικά, μετα-υλικά, αριστερόστροφες δομές, κλπ κλπ. Προγράμματα που υλοποιούνται στο Παν/μιο Κρήτης προσανατολισμένα σε νέους ορίζοντες της Φυσικής Επιστήμης ώστε να κάνουν τη ζωή ευκολότερη και την επικοινωνία συντομότερη και ασφαλέστερη. Πολλοί έλληνες νέοι συμμετέχουν, μαζί με νέους από άλλες χώρες, όπως Ρουμανία, Γερμανία, Σλοβακία, Τουρκία, κλπ. Μπράβο μας!
7 σχόλια:
τωρα ανακαλυφθηκε αυτο?
απο θρυλικου εκεκ ακομα..
και να μην λεμε ονοματα, ενας ηταν αυτος που εκανε το πανεπισητμιο κρητης κομβο εργασιων για διαφορα προτζεκτ που αφορουσαν συλλογικες δουλειες σε πολλα ινστιτουτα του κοσμου.
απο τα πρωτα - και κατι να σου λεει οτι ειχα βαλει το σιχαμερο μου χερακι , ηταν η φυσικη στερεας καταστασης και οι υπεραγωγοι..
Αυτό που λες με τα αριστερόστροφα υλικά είχε συμβεί και επί δικτατορίας...
(ακριβέστερα: νέα τεχνολογία, όχι νέα φυσική)
Το "Νέα Φυσική" το έγραψα επειδή με τη νέα τεχνολογία αλλάζει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, τα μέχρι τώρα γνωστά 'φυσικά φαινόμενα' δε θα είναι πλέον όπως τα γνωρίζαμε, οι "Νόμοι" της φυσικής θα είναι διαφορετικοί.. ή κανω λάθος..?
Παρακαλώ, μια και δεν είμαι ειδική πάνω στο θέμα, (ξανα)διορθώστε με..:-)
Κοίτα, η σχέση τεχνολογίας με τους νόμους (τους όποιους νόμους αποδεκτούς) της φυσικής (και γενικότερα όσους έχουν "επιβεβαιωθεί" πειραματικά) είναι λίαν στενή αλλά κάπως ιδιόμορφη. Πράγματα που ήταν θεωρητικώς εφικτά, υλοποιούνται δεκαετίες αργότερα.Νομίζω πως πάντοτε η θεωρία θα προηγείται της υλοποίησης (τεχνολογία) και φαντάζομαι πως συντρέχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Τους οποίους κι εγώ δεν μπορώ να τους αναπτύξω μιας και δεν τους γνωρίζω καλά καλά. Βέβαια μια παρεξήγηση πολύ συχνή είναι πως υπάρχουν ΚΑΙ τεχνολογίες που τρέχουν σε ερευνητικό επίπεδο και για κάποιους λόγους σπρώχνονται στην αγορά (άρα και το ευρύ κοινό ενημερώνεται για την ύπαρξη αυτών) καιρό μετά την πραγματική τους στιγμή της γέννησης.
(αυτά.. πολύ πολύ επιδερμικά!)
Re>>2300, ευχαριστώ για τον εμπλουτισμό του ποστ:-) Μου έκανε εντύπωση η ιδέα και το ανέβασα για όποιον ενδιαφερεται να το ψάξει περισσότερο.. Για μένα (γνώμη μου) σημαίνει θέσεις εργασίας νέων επιστημόνων σε ερευνητικά κέντρα, εκτός από το σκέτο επιστημονικό ενδιαφέρον...
Η όλη προσπάθεια οφείλεται στην επιλογή ενός χαρισματικού καθηγητή που ήρθε το 2000 στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Λέγεται Κώστας Σουκούλης (ένας νέος Χώκινς λένε κάποιοι- υπερβολή? θα δείξει)και ανέλαβε την οργάνωση του τμήματος Τεχνολογίας και Υλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Εντελώς τυχαία -όπως ο ίδιος λέει συχνά γελώντας- στη διάρκεια ενός πειράματος στο οποίο μετείχαν και μέλη της ομάδας του ΙΤΕ ανακάλυψαν ότι αν μια ακτίνα λέιζερ διαπεράσει ένα κομμάτι μαλακού πλαστικού μπορεί να αλλάξει τη δομή του! Φαίνεται απλό αλλά στην πραγματικότητα έτσι άρχισε η ιστορία με τα "μετα υλικά". ΟΙ ελπίδες από την ερευνά του είναι να ανατραπούν όσα ξέραμε για την υπόθεση του φωτός που σύντομα θα μας γίνει τόσο χρήσιμη όσο περίπου και η ηλεκτρική ενέργεια. Τα μετά - υλικά του Σουκούλη λειτουργούν τόσο ως ενισχυτες του φωτός αλλά και ως τρόποι διοχέτευσης. Κι αν τελικά δαμάσει το φως θα μπορέσει να φτιάξει τους υπολογιστές του μέλλοντος, με απίστευτες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Και θα αλλάξει όσα ξέραμε ως τωρα για την πληροφορική.
Δημοσίευση σχολίου