Τρίτη, Απριλίου 25, 2006

ψυχικές μεταλλάξεις

Σκέφτομαι ότι ο στόχος της (κάθε) εξουσίας είναι η ψυχή, το πνεύμα. Αυτό πρέπει να μεταλλαχθεί. Αραγε η κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων οδηγεί συντομότερα στο ποθούμενο; Συμβαίνει και στον άνθρωπο ό,τι ακριβώς στις "τρελλές αγελάδες";

___________
ΣΗΜ. Το ποστ αφιερώνεται στο μεταλλαγμένο πλάσμα που αφίχθη σήμερα ως αστραπή -εν αιθρία..?

12 σχόλια:

THE_RETURN είπε...

"Σκέφτομαι ότι ο στόχος της (κάθε) εξουσίας είναι η ψυχή, το πνεύμα. Αυτό πρέπει να μεταλλαχθεί."

Πολύ σωστά. Αυτό, αναμφίβολα, είναι το σημείο- "κλειδί"...Εδώ μαίνονται τα πάντα...

sal.ló είπε...

Δεν ξέρω. Εγώ νομίζω ότι σκοπός της εξουσίας είναι η απώλεια της ψυχής.

Π.χ. το κενό βλέμμα του τηλεθεατή που περιμένει την Κλάρα να αφοδεύσει, ουδόλως δεν διαφέρει από μία συμπαθή αγελάδα που κοιτά με απάθεια το τρένο που έρχεται κατά πάνω της...

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Ναι, όταν η εξουσία δυσκολεύεται να χρησιμοιήσει σωματική βία , βιάζει τα μυαλά των ανθρώπων.

Rodia είπε...

Σημεία για συνέχιση της συζήτησης:

1. Θα υπήρχε οποιαδήποτε εξουσία αν δεν υπήρχαν πρόθυμοι να τη δεχτούν; Πιθανολογώ ότι εκεί βρίσκεται η αιτία, στην ανάγκη του ανθρώπου να εξουσιάζεται ώστε να νοιώθει περισσότερο ασφαλής και ανεύθυνος. Να μειώνει το αίσθημα φόβου, καθώς και να μεταβιβάζει τις ενοχές (και ευθύνες) του.

2. Στόχος αλλά και αποτέλεσμα συνάμα της εξουσίας είναι η απώλεια κριτικού πνεύματος.

3. Συχνά, ο βιασμός του πνεύματος είναι αποτέλεσμα (και) σωματικής βίας.

Γενικά, ο εξουσιάζων επιθυμεί την ολοκληρωτική υποταγή του εξουσιαζόμενου.

Ανατέλλει μια νέα εποχή όπου οι μάγισσες (το διαφορετικό δλδ) θα καίγονται;

THE_RETURN είπε...

1.Όχι δεν θα υπήρχε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποσαφηνίσουμε περί ποίας εξουσίας ομιλούμε...
Οποιαδήποτε κίνηση του ανθρώπου επί γης (ακόμα και η πιο ασήμαντη) είναι εξ ορισμού κίνηση εξουσίας, αλλιώς θα είχε πεθάνει μέσα σε ένα δευτερόλεπτο...(ο οργανισμός του ανθρώπου π.χ. είναι ένα άκρως "εξουσιαστικό" εργοτάξιο...).

Μιλάμε, λοιπόν,για πολιτική εξουσία; Μάλλον.

2.Σωστά, διότι από την πλευρά της (της κακής πολιτικής εξουσίας- ας θέσουμε εδώ το πλαίσιο) αυτό είναι δεδομένο...

Σε κοινωνικό επίπεδο το θέμα ποικίλλει..Π.χ. εγώ δεν μπορώ να αφήσω έναν βλάκα να μπλεχτεί σε μια υπόθεση που θεωρώ δική μου και να την κάνει ..."καλοκαιρινή", ακόμα και αν έχει νόμιμο δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Επομένως, θα του ασκήσω εξουσία για να τον αποτρέψω. Αν δε, δεν είναι αρκετή , θα του ασκήσω και ψυχολογική τρομοκρατία. Εάν δεν τα κάνω αυτά, τότε θα είναι o εαυτός μου που θα έχει δεχθεί το χειρότερο είδος εξουσίας: εκείνο της βλακείας.

3.Ή , πρωτίστως, με υπονοούμενη απειλή πιθανής άσκησης σωματικής βίας (ψυχολογική τρομοκρατία).

4.Οπωσδήποτε, αλλά από την ανάποδη!(ένας είδος ανεστραμμένου μακαρθισμού)

Alpha είπε...

αυτονομία λοιπον είναι το κόλπο

αλλά πως την πετυχαίνει κανείς?

όταν μας κόβουν τον ομφάλιο λώρο, την πρώτη πρώτη στιγμή της υπάρξης μας ΕΔΩ, ο πόνος είναι της αποκοπής είναι τόσο σπαρακτικός, που ότι κάνουμε όλη την υπόλοιπη ζωή μας είναι προσπάθειες ακύρωσης αυτού του γεγονότος. κάπως έτσι συμβαίνει και αφηνόμαστε στην ετερονομία.και στο να εξουσιαζόμαστε από άλλους.

υπάρχει λύση?

υπάρχει λέω, αλλά ας βάλω μπροστά ένα μεγάλο ΝΟΜΙΖΩ.

these things are so....που λέει κι ο Μόρισυ

(επι τη ευκαιρία:ποιο είναι το πασγουρντ κλπ για να ποστάρω στο Lifexperiment? νίωθω την τεχνολογική σου εξουσία πάνω μου κι ανατριχιάζω-περίμενα κι ένα mail μεταξύ άλλων)

(αστειεύομαι-το χιούμορ μου είπανε είναι καλό αντιεξουσιαστικό εργαλείο)

Rodia είπε...

Παράξενο μου φαινεται αυτό με τον ομφάλιο λώρο, όπως και το "ένα είδος ανεστραμμένου μακαρθισμού"..
πιο λιανά δε γίνεται παιδιά;

__________________
mosaic, σε ειδα στην αναμονή του μπλογκ.. άρα σου έστειλε καποιος προσκληση, την οποία πρέπει να αποδεχτείς, πατώντας το σχετικο λινκ, που βρισκεται μεσα στην προσκληση.. ακολουθα απλώς τις οδηγίες.

THE_RETURN είπε...

..."ανεστραμμένος μακαρθισμός"...οκ...ας φέρω ένα παράδειγμα για το τι σημαίνει ο όρος, με έναν άλλο όρο:

"ανθρωπιστικός βομβαρδισμός"...

Τις "καλές" έννοιες του προσφάτου παρελθόντος τις έχουν οικειοποιηθεί και μεταστρέψει σε μαζικά φονικά όπλα (αν όχι πάντοτε φονεύοντα τη ζωή, τη συνείδηση σίγουρα).

Rodia είπε...

Τελικά, τι γνώμη έχετε; Ο άνθρωπος μεταλλάσσεται;
Παλιότερα μιλούσαμε για αλλοτρίωση... Σήμερα, μετά από όλη αυτή την παραποίηση/μεταποίηση των λεξεων.. να σημαίνουν δλδ κάτι αντίθετο απο αυτό που γνωρίζαμε ως τώρα.. τι γίνεται; Θα το καταπιούμε αυτό το χάπι "για την ασφάλειά" μας..???..

..όπου νά'ναι ξεκινά ο επόμενος ειρηνικός πόλεμος..

..κάθε μέρα δέχομαι τηλεφωνήματα για κάρτες "για το καλό" μου.. Μυστήριο πράγμα η γενναιοδωρία των τραπεζών.. τόσο πολύ ενδιαφέρονται για το καλό μας..

Πόσο δυνατός πρεπει να είναι ο άνθρωπος ώστε να συνεχίσει να αντιστέκεται; Ο λόγος που συμβαίνουν όλ' αυτά που οδηγούν στη μετάλλαξή μας δεν είναι ακόμα εντελώς σαφής... ή μήπως είναι;

(παραμιλάω.. σόρρυ)

THE_RETURN είπε...

Είναι μια διαδικασία που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την μετάβαση από μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία (που ήδη έχουμε εδώ και έναν αιώνα τουλάχιστον) σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία (που ακόμη δεν έχουμε και είναι το ζητούμενο από "πάνω").
Ασφαλώς πρόκειται για τερατογένεση. Καθόλου όμως σίγουρη ότι θα επιτευχθεί.

Η παραποίηση και χειρισμός των λέξεων έτσι ώστε να εξαπατούν και να δηλώνουν πολλές φορές το ακριβώς αντίθετο απ'ό,τι σημαίνουν, προσεγγίζει πολύ την οργουελλιανή σύλληψη για το "Newspeak" (σε αντίθεση με το "Oldspeak"..)

ΑΛΛΟΥ συζητούν για επικειμένη επίθεση στο Ιράν με κρυφή (να μη φανερωθούν κιόλας...) ικανοποίηση...λες και πρόκειται για παρτίδα bridge. Αηδία...

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Η σχέση εξουσιαστή εξουσιαζόμενου έχει πολλά σημεία τομής με τη σχέση θύτη και θύματος. Δύο από αυτά είναι η ταύτιση του θύματος με τον θύτη και το "μεγαλείο του θύματος" με το οποίο το θύμα συνηθίζει να ενδύεται.

Rodia είπε...

Χμμ.. παγκοσμιοποιημένη κοινωνία με ΕΝΑ μονάχα από πάνω, το καλό θείο που εξουσιάζει τον πλανήτη.. εμείς, τα καλά παιδάκια (θύματα που νομίζουμε πως δεν είμαστε αφού "είμαστε με τον καλό" -τρομάρα μας!) απο τη μια, και απο την άλλη οι κακοί -αντιστεκόμενοι, που όμως ούτε καν γνωρίζουν ότι αντιστέκονται!
Δίκοπο μαχαίρι:
πιάνεις τη μια κόψη όπου οι ΗΠΑ καλλιεργούν (εμμέσως) τον αφανισμό της Ε.Ε. με συνέπεια τη παγκόσμια κυριαρχία τους.. τζιιιιζζζζ καίγεσαι!
πιάνεις την άλλη κόψη όπου υπάρχουν "άλλοι" διαφορετικοί πολιτισμοί, που χαρακτηρίζονται "βάρβαροι".. τζιιιιζζζζ καίγεσαι!

Σκέφτομαι τις σταυροφορίες και πόσο βλαβερές ήταν.. επειδή ακριβώς δεν άφησαν τον καιρό να αποφασίσει τις αλλαγές.. Η βίαιη παρέμβασή τους άλλαξε τις ισορροπίες στη Μ. Ανατολή και οδήγησε στη διάλυση του Βυζαντίου.. του "αντίπαλου δέους" για τη Δύση. Αλήθεια, εκείνη την εποχή ποιοι θεωρούνταν βάρβαροι;

Από την άλλη πλευρά, αναρωτιέμαι.. αν δε γίνεται πόλεμος τα πράγματα μένουν στατικά; Ο κόσμος δεν εξελίσσεται; Η Ειρήνη δεν είναι σε θέση να κάνει βήματα προόδου; Το Πνεύμα, η Τέχνη, οι Επιστήμες, μόνο με τον πόλεμο πάνε μπροστά;
..και.. απαντώ: ΟΧΙ, αυτό το παραμύθι του Ηράκλειτου, πρέπει κάποια στιγμή να πάψει να μας νανουρίζει. Τα πάντα ρει μεν, αλλά πατήρ των πάντων δεν είναι ο πόλεμος. Μάνα των πάντων είναι η Ειρήνη! Δε χρειάζεται να καταστρέφουμε για να χτίζουμε, πιο εύκολο (και οικονομικότερο) είναι να προσθέτουμε οικοδομήματα.. πνευματικά, καλλιτεχνικά, επιστημονικά, ανθρωπιστικά.

(παραλήρισα πάλι.. είναι συζήτηση αυτό που κάνουμε;)

*** the_return, η επιβολή "από πάνω" είναι ππου ανησυχεί. Πιστεύω πως έτσι κι αλλοιώς οι άνθρωποι θα συνέκλιναν...
..και.. είδα ΑΛΛΟΥ και ένοιωσα τρόμο.. αηδία είναι πολύ λίγο...

*** padrazo, θυμάσαι το "θυρωρό της νύχτας"; τελευταίως, βλέπω συχνά αυτό το φιλμ προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω συμπεριφορές...