Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2006

♥ ♪ ♥ ♀ ♂ ♥ ♪ ♥ ♪ ♥

♥ ♪ ♥ ♀ ♂ ♥ ♪ ♥ ♪ ♥ ♀ ♂ ♥ ♪ ♥
♥ ♪ ♥ ♀ ♂ ♥ ♪ ♥ ♪ ♥ ♀ ♂ ♥ ♪ ♥

♥ ♪ ♥ ♀ ♂ ♥ ♪ ♥ ♪ ♥ ♀ ♂ ♥ ♪ ♥
♥ ♪ ♥ ♀ ♂ ♥ ♪ ♥ ♪ ♥
♀ ♂ ♥ ♪ ♥

Πριν τριαντατόσα χρόνια, άρχισε δειλά δειλά να κάνει την εμφάνισή του ο Αη Βαλεντίνος, βοήθειά μας (+ευλόγησον+)

Λέγαμε «μπα, αυτό το φρούτο περαστικό είναι, δε θα πιάσει σε μας, είμαστε ξύπνιοι εμείς οι έλληνες» αλλά φύτρωσε και έπιασε γερά. Οσο περνάνε τα χρόνια, οι ρίζες (οπ! η λατρεία) του αγίου των ερωτευμένων απλώνονται όλο και πλατύτερα, όλο και βαθύτερα. Να ήταν κάπως έτσι άραγε που φύτρωσε και το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Σε μένα φαίνονται όλ' αυτά σαχλαμαρίτσες και καλή ευκαιρία να κονομάνε οι έμποροι και οι βιοτεχνίες (κλέφτες να γίνουνε οι άνθρωποι;) με τα διάφορα αξεσουάρ, αρκουδάκια, καρδούλες, λουλούδια, γλυκά, όλα σε αποχρώσεις του κόκκινου έως ροζέ.

Αλλη μια ευκαιρία να αδειάσουν πορτοφόλια, να δακρύσουν ματάκια από συγκίνηση «Αχ, με θυμήθηκε και φέτος» και τα τοιαύτα.

Λυπάμαι ώρες ώρες όλους όσοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αγάπη σε αυτή τη μια φορά το χρόνο «Βαλεντίνο, αγάπη μου» και πάω παρακάτω. Από την άλλη πάλι, χαίρομαι για όλα αυτά τα παιδιά που το γλεντάνε με κέφι.. τι να πω.. είμαι διχασμένη.. Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου..

Και στα δικά σας!:-)

8 σχόλια:

Katerina ante portas είπε...

Ax βρε rodia, η μαμά μου θυμάμαι που τραγούδαγε με νάζι "αχ Βαλεντίνα, αχ βρε τσαχπίνα..." τις απόκριες συνήθως και μετά ήταν η Βαλεντίνη Μουτάφη του θεάτρου Τέχνης να μου θυμίζει τη μαμά μου και την Βαλεντίνα Τερέσκοβα, την αστροναύτη την πρώτη, τη ρωσσίδα!
Βαλεντίνο, νιέτ! Μέχρι το μόδιστρο να πούμε!
Τι αγίους των εμπόρων και καντήλια τούμπανα! Φραγκολεβαντίνικα που θα έλεγε και ο alkbiades!

Sarasides είπε...

Άκουσα το όνομά μου και έσπευσα!
Ο Φραγκοβαλεντίνος, πάντως ήταν πολύ καλός άνθρωπος. Για άγιο δεν τον κόβω. Δεν έχει κάνει θαύματα. Αν και το να καταφέρεις να καταργήσεις de facto έναν νόμο της κραταιάς Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ισοδυναμούσε με θαύμα.

Λαμπρούκος είπε...

Όσο οι σκεπές των ανθρώπων πλησιάζουν, τόσο οι καρδιές τους απομακρύνονται (είπε ο ποιητής)

Rodia είπε...

Υπήρχε ο Ροδόλφο Βαλεντίνο Κατερινάκι μου :-) και να σου πω.. στην αρχή νόμιζα ότι προς χάρη του ορίστηκε η μέρα αυτή.. Αργότερα έμαθα τα περί αγίου, κλπ κλπ ..μεταξύ μας, πιο δικαιολογημένο θα το έβρισκα, όπως π.χ. αν οριζόταν μια ανάλογη μέρα αγίου Ελβις.. ή άλλου πιο πρόσφατου "ειδώλου".. αγίου Σάκη, ας πούμε.. χεχε.. ;-)

Αλκιβιάδη, για πέρνα στο παρασύνθημα.. δεν είναι δυνατό να τα ξέρουμε όλα πια -άσε που δεν ενδιαφερόμαστε να ψάχνουμε κιόλας.. Τι εννοείς με τα περί νόμου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας;

Λαμπρούκο, αδυναμία μου, αν αποστηθίσεις μερικούς στίχους ακόμα, σίγουρα θα γίνεις ο καλύτερος Νομάρχης!

Sarasides είπε...

Την εποχή που αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Κλαύδιος Β', οι εκστρατείες δεν έλειπαν, όμως υπήρχε και μια διαδεδομένη απροθυμία των ανδρών να καταταγούν στις λεγεώνες.

Σύμφωνα με τη θεωρία του ίδιου του αυτοκράτορα, αυτό συνέβαινε γιατί οι άντρες παντρεύονταν και δεν ήθελαν να αφήσουν τις αγαπημένες τους και τις οικογένειές τους.

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπίσει την κατάσταση, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαγορευόταν όλοι οι γάμοι και οι αρραβώνες.

Φαίνεται όμως ότι δεν έλαβε υπόψη του ένα νεαρό, τον Βαλεντίνο που μαζί με τον φίλο του Μάριο (ο οποίος επίσης αγιοποιήθηκε) βοηθούσαν πολλά ζευγάρια να παντρευτούν κρυφά.

Η δράση τους δεν άργησε να γίνει γνωστή, μέχρι που έφτασε και στα αυτιά του αυτοκράτορα.

Ο 'Aγιος Βαλεντίνος σύρθηκε στο παλάτι και άκουσε την θανατική καταδίκη. Θα τον χτυπούσαν με ραβδιά μέχρι να ξεψυχήσει και τότε θα αποκεφάλιζαν το σώμα του, την 14η Φεβρουαρίου.

Η καθολική εκκλησία μετέτρεψε την ειδωλολατρική Lupercalia, την παραμονή της οποίας μαρτύρησε ο 'Aγιος Βαλεντίνος, σε γιορτή για τη μνήμη του.

Καθώς ο σκοπός της δράσης του ήταν τόσο ρομαντικός, καθιερώθηκε την ημέρα της γιορτής του να γιορτάζουν όλοι οι ερωτευμένοι.

Από το http://valentine.pathfinder.gr/saints/valentine.html

Sarasides είπε...

Κύριον Νομάρχη:
Ο Σαμαράκης λογίζεται ποιητής, ή ερανίζεται ποιητική αδεία;

Αυτό το απόσπασμα ήταν το θέμα της έκθεσής μας, στις πανελλαδικές.

Rodia είπε...

Ευχαριστώ Αλκιβιάδη:-)

..αν και, εδώ που τα λέμε.. μάλλον νεκροθάφτης του έρωτα είναι ο αγιούλης μας.. αν ληφθεί υπόψη ότι "ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα"..

:-))

Sarasides είπε...

Αν