Η Γιούρομπανκ έδωσε ισάριθμα βραβεία σε 60 αριστούχους μαθητές που πέτυχαν να εισαχθούν σε ΑΕΙ. Το άκουσα στην τιβι, το κανάλι ΕΤ1 είχα ανοιχτό. Δεν είδα τις σκηνές, επειδή η τιβι βρίσκεται στην πλάτη μου όταν εργάζομαι στον υπολογιστή μου. Ακουσα πάντως, ότι τα βραβεία επέδωσε ο κ. Παπούλιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αυτή η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ οικονομικών και θεσμικών αρχόντων με προβληματίζει. Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι η εν λόγω τράπεζα χρησιμοποίησε τον κ. Πρόεδρο, τον θεσμικό μου Αρχοντα (για να μη γράψω τον ίδιο τον θεσμό του Πολιτεύματός μας) για ίδιον όφελος. Κάνω πάλι λάθος; Πάντα γινόταν αυτό, θα πει κάποιος καλοπροαίρετα. Ναι, αλλά οι καιροί σήμερα είναι διαφορετικοί. Η εξουσία του χρήματος υποκαθιστά βήμα βήμα την εκλεγμένη εξουσία. Μπα, λάθος σκέψη πάλι!
Οταν δεν έχει χρήματα η Πολιτεία για να βραβεύσει, το κάνουν οι Εθνικοί Ευεργέτες. Οπότε, τι έγινε σήμερα; Χρίστηκε ο κ. Λάτσης Εθνικός Ευεργέτης; Πόσο του κόστισε; Η εξαγορά των νέων που βραβεύτηκαν πόσο θα τον ωφελήσει μακροπρόθεσμα; Παράξενα που σκέφτομαι ώρες ώρες... Α! Βγήκε στο παράθυρο και η κυρία Υπουργός Παιδείας και μίλησε για την αξία του αριστεύειν. Ποιάς Παιδείας; Αριστεύειν σε ποια Παιδεία; Το κυνήγι του βαθμού αυτοσκοπός; Από δω οι άξιοι αριστούχοι, από κει οι ανάξιοι. Το διαχωρίζειν εστί καλόν; Ναι, από τώρα. Με τις (οικονομικές) ευλογίες του κάθε "παράγοντα". ΣΤΟΠ. Σταματάω εδώ. Θού Κύριε.
Ελευθερία και Ανεξαρτησία έχουμε, ας την χαιρόμαστε βραβευμένοι και μη. Αμήν.
Τι κάνω τώρα με αυτό το ποστ; Χαλάω τη χαρά των παιδιών που (καλά έκαναν και) πήραν τα βραβεία τους; Οχι, δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Καλά κάνουν τα παιδιά μας και προσπαθούν για το καλύτερο, μέσα από τη μάθηση. Θα προτιμούσα όμως το βραβείο να είναι ανάλογο εκείνου που περιμένουμε από τα παιδιά μας να γίνουν, ανάλογο με το χαρακτήρα που περιμένουμε να διαπλάσουν. Χάθηκε δηλαδή να είναι μια δωρεάν πρόσβαση διαρκείας, για όλα τα χρόνια των σπουδών τους, σε μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους; Ενα δωρεάν εισιτήριο δια βίου σε αρχαιολογικούς χώρους, σε πλοία για διαδρομές άγονης γραμμής, σε τρένα για διαδρομές ανά την Ευρώπη; Ιδέες ρίχνω... Α! Εστω, ένα ειδικό επίδομα διακοπών, ας πούμε... Ποιος μου λέει ότι τα χρήματα που δόθηκαν θα τα χαρεί (και θα προγραμματίσει το ξόδεμά τους) ο αριστούχος και δεν θα πάνε προς ενίσχυση των καθημερινών εξόδων της οικογένειας, καιροί γαρ δύσκολοι. Οπότε, άλλο ένα κίνητρο προς τους γονείς να κυνηγάνε τα παιδιά τους να διαβάσουν ΓΙΑ ΝΑ κυνηγήσουν τους βαθμούς με τη σειρά τους. Αυτή η σκοπιμότητα θα μας φάει. Φυσικά, όλα αυτά είναι καλύτερα από τη σύνταξη π.χ. ενός blog.
7 σχόλια:
Το γράφω εδώ το μακάβριο: Ξεχάσαμε τόσο γρήγορα τις αυτοκτονίες μαθητών που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις; Πράγμα που (ορθότατα, κατά τη γνωμη μου) είχε οδηγήσει στην κατάργηση των βαθμών στο Δημοτικό πριν απο καμιά 20αριά χρόνια αν θυμάται κανείς.
Δε θα ξεχάσω το παράπονο της πρώτης κόρης, που ενώ λόγω προόδου και βαθμών έπρεπε να πάρει υποτροφία, την απέκλειαν λόγω οικογενειακού εισοδήματος.
Αντιπαιδαγωγικό τελείως.
Κατερίνα μου, διαφωνώ με τον υποβιβασμό της ευγενούς άμιλλας σε κοινό εμπορικό προϊόν, καθώς και με το διασυρμό ενός θεσμού σε κοινό διαφημιστικό τρικ.
:-)
..αντιπαιδαγωγικές και οι διακρίσεις, δε βρίσκεις;..
(τι να πει μια κοπελίτσα που αποκλείστηκε απο θέση σε Φοιτητική Εστία, ενώ είχε όλα τα δικαιολογητικά; Στην εν λόγω Εστία, προκρίθηκαν παιδιά "δικά" των ιθυνόντων)
Μπορεί ο πολίτης να ζει με το φάσμα των διαρκών ενστάσεων; Ιδού η απορία. Το δίκαιον κοστίζει.
Έτσι είναι. Απ'την πλευρά της Eyrobank βέβαια, μπράβο για τα βραβεία. Καλύτερα αυτό, παρά τρελές μεταγραφές σε ποδοσφαιρικές ομάδες...
€lisavet, μου πάτησες τον κάλο!
Χμμ.. έχεις δίκιο να συνδυάζεις τα βραβεία αυτά με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα.. Σίγουρα είναι ΚΑΙ καλύτερα, αλλά ΚΑΙ φτηνότερα!:-)
..αν τα χρήματα για τη μεταγραφή ΕΝΟΣ ποδοσφαιριστή πήγαιναν σε ΕΝΑ σχολείο..
em exoun ena koino...to ksepluma xrhmatos.
Η προβολή και η διαμόρφωση εικόνας διαθέτουν πολλά μέσα - είτε βραβείο, είτε εισητήριο, είτε υποστήριξη των αριστερών οργανώσεων, είτε περιβαλλοντικές ευαισθησίες (όσο δεν μας αγγίζουν), κλπ, όλα τα ίδια είναι, τους ίδιους σκοπούς εξυπηρετούν. Την εδραίωση εξουσίας.
Επιπλέον, ΔΕΝ μπορείς να πεις όχι, γιατί... τι θα πει η κοινή γνώμη τότε;
Δημοσίευση σχολίου