Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2006

Πριν από μια ώρα έλαβα ένα χοντρό φάκελο

Περιέχει τα 5 αντίτυπα του έργου που είχα υποβάλλει πέρυσι στο Διαγωνισμό του ΥΠΠΕ για νέους θεατρικούς συγγραφείς.
Και τα πέντε δείχνουν ανέγγιχτα. Ούτε ένα μικρό τσάκισμα, ούτε μια ελάχιστη μουτζουρίτσα.. να φαίνεται ότι κάποιος τα διάβασε κάπως προσεκτικά.
Στο τέλος ενός αντιτύπου είναι γραμμένο με μαύρο μπικ (και όχι μολύβι όπως νόμισα αρχικά) κάτι που μοιάζει με περίληψη ή με κριτική. Ευχαριστώ από καρδιάς το μέλος της Κριτικής Επιτροπής που έλαβε τον κόπο να γράψει αυτές τις λίγες γραμμούλες, ακόμη και αν -καθώς φαίνεται- μάλλον το ξεφύλλισε απλώς το εργάκι μου και δεν το διάβασε με προσοχή. Αλλά, γιατί διαμαρτύρομαι; Οχι, φυσικά και ΔΕΝ διαμαρτύρομαι! Επαιξα και έχασα. Ενα παιχνίδι είναι αυτοί οι διαγωνισμοί, κάθε διαγωνισμός δηλαδή, όπως τελικά καταλαβαίνω.
Οταν αποφάσισα να συμμετάσχω, είπα μέσα μου να στείλω κάτι τι πρωτότυπο, κάτι που να μην είναι μασημένο, κάτι που να απέχει από τα μυρηκαστικά (της πλειονότητας) των τηλεοπτικών σεναρίων. Κοτζάμ Υουργείο Πολιτισμού είν' αυτό, είπα μέσα μου, εδώ δε θα υπάρχουν κλίκες, μέσα, οικονομικές ή άλλες εξαρτήσεις. Κάποιοι ειδικοί θα με διαβάσουν, θα με κρίνουν, θα με απορρίψουν με κάποιο σκεπτικό ή, με κάποιο σκεπτικό επίσης, μπορεί και να με βραβεύσουν.
Αν αυτό το μικρό προχειρογραμμένο (και όχι μολυβογραμμένο, όπως έγραψα αρχικά) σημείωμα αποτελεί το σκεπτικό της Επιτροπής, ευχαριστώ (ξανά) επειδή έτσι θα μάθω να γράφω επιτέλους και του χρόνου θα το πάρω με τα τσαρούχια μου το πρώτο βραβείο, δε μου γλιτώνει! Θα γράψω ακριβώς ό,τι θέλει να δει στο θέατρο ένας τηλεθεατής. Γιατί τηλεθεατής; Σάμπως πάει στο θέατρο αυτός; Οχι, αλλά μπορεί να μεταδοθεί η παράσταση από την τιβι.. οπότε... Ναι, έχετε δίκιο!
Ομολογώ ότι μέχρι πριν λίγο έψαχνα να βρω ποια ήταν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, αλλά δεν τα βρήκα. Θα ξαναψάξω καλύτερα και θα ενημερώσω. Για την ώρα, αντιγράφω το μικρό τρυφερό σημειωματάκι. Ευχαριστώντας πάλι. Σοβαρότατα το γράφω αυτό το "ευχαριστώ" γιατί είναι το μοναδικό δείγμα, η μόνη απόδειξη ότι διαβάστηκε (έστω, ξεφυλλίστηκε) το έργο μου από κάποιον φιλότιμο άνθρωπο. Εστω και αν δεν επρόκειτο περί ειδικού -έτσι δείχνει το σημείωμα, δε φταίω αν κάνω συνειρμούς ότι αρχικά δόθηκαν τα έργα να διαβαστούν για ξεδιάλεγμα από άσχετους ανθρώπους -υπαλλήλους του ΥΠΠΕ- εν δυνάμει (σωστά κ. kukuzelis;) θεατές.
__________________________
ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (διατηρώ την ορθογραφία, τη στίξη, τις σειρές εγγραφής)
Μία μικρή πλατεία
Ένα περίπτερο, ένα μπαλκόνι
μιλούν ακαταλαβίστικα
κ΄ ένας φίλος μαθαίνουν ότι
αυτοκτόνησε. Πάνε στη κηδεία
κ΄ το βράδυ συζητάνε περνουν
ένα δέμα πού είναι πίσω από τό
περίπτερο κ΄ γράφει ότι πρέπει νά
φάνε ένα πόδι τού φίλου τούς πού πέθανε
Ήμαρτον.
__________________________
ήμαρτον και'γώ και Θεέ μου συγχώρεσέ με!:-) του χρόνου -το πήρα πατριωτικά το ζήτημα και δε θα σταματήσω εδώ- θα γράψω κάτι τι εύληπτο, σα να γράφω στα τηλεοπτικά φιλαράκια (μας)
ΣΗΜ. Ξέρω ξέρω.. του χρόνου θα απαγορευτεί δια ροπάλου το γράψιμο στα αντίτυπα. Θα επιστρέφονται κλιβανισμένα ή μπορεί ακόμα και να σταματήσει η διαδικασία επιστροφής τους. Αυτό είναι το ζητούμενο; ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟΥΛΑΚΙ. Πληρώνονται τα μέλη των Επιτροπών; Εφόσον πληρώνονται, ας ολοκληρώνουν το έργο τους με ένα συνοπτικό σκεπτικό. Μη περιμένουν να τους μάθω τη δουλειά τους.

13 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα Μαρίνα. Αρχαίο και βασανιστικό το ερώτημα, "ποιός θα φυλάξει τους φύλακες; ποιός θα κρίνει τους κριτές;"

Σ'ευχαριστώ γιατί με απάλλαξες από τον κόπο, σκεφτόμουν να συμμετέχω φέτος.

Σ;0)))))

e-Lawyer είπε...

Ροδιά, αυτό που καταθέτεις είναι απαράδεκτο και απίστευτο για έναν τέτοιο διαγωνισμό ενός κρατικού οργάνου. Χαίρομαι που το βγάζεις στη δημοσιότητα και αξίζει να γίνει ευρύτερα γνωστό. Είναι η περίπτωση που θα άξιζε να την προχωρήσει κανείς.
Πιο συγκεκριμένα, επειδή ο διαγωνισμός διενεργείται από το ΥΠΠΟ, η απόφαση που κάνει αποδεκτό ή απορρίπτει ένα έργο είναι μια διοικητική πράξη. Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (αλλά και τον Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών της ΕΕ) οι διοικητικές αποφάσεις, ειδικά όταν είναι δυσμενείς για τους πολίτες πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένες, με σαφή επιχειρήματα. Και να μην προσβάλουν με άσχετα σχόλια τον πολίτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν η μόνη αιτιολογία που έλαβες είναι αυτό το σημειωματάκι που προσβάλει την νοημοσύνη οποιουδήποτε το διαβάζει (ανεξάρτητα από την αξία του ίδιου του έργου), υπάρχει παραβίαση της αρχής της καλής διοικητικής συμπεριφοράς. Αυτό που λέγεται "κακοδιοίκηση". Προτείνω να καταθέσεις μια αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη, παρουσιάζοντας αναλυτικά το γεγονός. Ο Συνήγορος θα εκδώσει ένα Πόρισμα-σύσταση και θα ήταν καλό για να καταλάβουν μερικοί τις υποχρεώσεις τους να μην προσβάλλουν τον πολίτη και την αξιοπρέπειά του. Είναι θέμα αρχής.

€lisavet είπε...

Χμ, ακόμη και στα θεατρικά έργα που παίζονται ή σε βιβλία που εκδίδονται, γράφονται κριτικές χωρίς την απαραίτητη προυπόθεση, να έχει ασχοληθεί ο κριτικός με το έργο.

JustAnotherGoneOff είπε...

Κάτι τέτοια είναι που κάνουν πολλούς να υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους διαδικασίες από δημόσιους φορείς είναι διάτρητες... Πάντως κι έτσι που διάβασα το ποστ σου, μένω έκπληκτος.

Λαμπρούκος είπε...

Εσύ έχεις πάρει προ καιρού βραβείο.
Αλλά δε στήθηκαν τα μέλη καμιάς επιτροπής στη σειρά με τις επίσημες τυβαίνους τους για να σου το ενεχειρήσουν. Οι μπάντες δε παιάνιζαν πατριωτικά εμβατήρια.

Πήρες το δικό μας βραβείο, και σου αξίζει...
(Μα καλά εντελώς σοβαρά, έστειλες κείμενο σου σε επιτροπή τα μέλη της οποίας είχαν για πολιτικό τους προιστάμενο τον Καραμανλή?????)

Rodia είπε...

Ευχαριστώ e-Lawyer, για τη συμπαράσταση και τις υποδείξεις. Αν και βαριέμαι τα διαδικαστικά σούρτα φέρτα, πιστεύω ότι μπορεί κάτι να πάει προς το καλύτερο με αυτό το "Συνήγορο".. Να δούμε.. θα το κάνω το βήμα.. Στείλε αν έχεις διεύθυνση, πού θα τον βρω δλδ..

€lisavet, έτσι που τα γράφεις δείχνεις παραίτηση και δεν θά 'πρεπε..

JustAnotherGoneOff, γιατί η έκπληξη; Να σκανάρω και να ανεβάσω το "σχόλιο" μαζί με το διαβιβαστικό του ΥΠΠΕ; Οι διαδικασίες είναι διάτρητες ή οι εγκέφαλοι που εξακολουθούν να τις στηρίζουν; χεχε..

Γατούλη, γράψε κάτι τι κοινότυπο, με σάλτσες καθημερινής ψυχοτραλαλα μπουρδολογίας και θα το έχεις στην τσέπη το βραβείο. Αυτό ακριβώς σκέφτομαι να πράξω -ΑΝ.

Λαμπρούκο, ο προϊστάμενος πιστεύω ότι δεν παιζει ρόλο.. σάματις μπορεί να τα γνωρίζει όλα; Μερσί για τα καλά σου λόγια:-)

Βρε σεις! Να κάνω ένα νέο blog να ανεβάσω το εργάκι; Είναι μεγαλούτσικο, 30 σελίδες Α4

e-Lawyer είπε...

http://www.synigoros.gr/contact_submit.htm

Εδώ υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να ετοιμάσει κανείς την αναφορά του στο Συνήγορο του Πολίτη. Δεν χρειάζεται καν να πάει κανείς στα γραφεία (πίσω από το Χίλτον), αφού μπορεί να την στείλει με φαξ (δεν θα λεγα παντως με μέηλ, γιατί θέλουν και υπογραφή).

| Πώς υποβάλλεται η αναφορά

Με απλή αίτηση προς τον Συνήγορο του Πολίτη, από την οποία προκύπτουν σαφώς τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου πολίτη. Η αίτηση υποβάλλεται:

αυτοπροσώπως
ταχυδρομικώς
με τηλεομοιοτυπία (fax)

| Τι πρέπει να περιλαμβάνει η αναφορά

συνοπτική περιγραφή του προβλήματος
ποια είναι η εμπλεκόμενη δημόσια υπηρεσία
τις ενέργειες που έχουν προηγηθεί
το αποτέλεσμά τους
κάθε αποδεικτικό στοιχείο ή πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση του θέματος

| Που υποβάλλεται η αναφορά

στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, κατά τις εργάσιμες ημέρες Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα (περιοχή Χίλτον), 8.30 π.μ-2μ.μ, 3ος όροφος
με fax στον αριθμό 210 7292129

Σου δίνω και το άρθρο του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Νόμος 2690/1999), με έμφαση στη δεύτερη παράγραφο:

Άρθρο 17
Αιτιολογία

1.Η ατομική διοικητική πράξη πρέπει να περιέχει αιτιολογία, η οποία να περιλαμβάνει τη διαπίστωση της συνδρομής των κατά νόμο προϋποθέσεων για την έκδοσή της.

2.Η αιτιολογία πρέπει να είναι σαφής, ειδική, επαρκής και να προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, εκτός αν προβλέπεται ρητώς στο νόμο ότι πρέπει να περιέχεται στο σώμα της πράξης.

3.Όταν η διοικητική πράξη εκδίδεται αυτεπαγγέλτως, τα αποδεικτικά στοιχεία συγκεντρώνονται με πρωτοβουλία του αρμόδιου για την έκδοσή της οργάνου. Όταν την έκδοση της διοικητικής πράξης ζητά ο ενδιαφερόμενος, αυτός οφείλει να υποβάλει τα δικαιολογητικά που καθορίζουν οι σχετικές διατάξεις, εκτός αν τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην αρμόδια για την έκδοση της πράξης διοικητική αρχή.

Rodia είπε...

Ευχαριστώ:-) ΠΟΛΥ!!!

Στην αρχή σκέφτηκα ότι είναι κάτι τι ασήμαντο -όπως και κατά βάθος είναι για μένα- αλλά μετά ξανασκέφτηκα.. ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι (έστω και ένας) που σε ένα διαγωνισμό στηρίζουν τις ελπίδες μιας ζωής.. και δεν τους πρέπει τέτοια μεταχείριση.

Θα το πράξω λοιπόν! Τη Δευτέρα.
(αύριο έχω άλλες προτεραιότητες)

:-)

Rodia είπε...

Tώρα, αν γράψω ότι δεν πήρα χαμπάρι τα περί ανασχηματισμού, τι γνώμη θα σχηματίσετε; ε;
(αλήθεια λέω)

:-)

lemon είπε...

Ροδιά απορώ γιατί ασχολείσαι...δεν βλέπεις πως είναι πάντα οι ίδιοι (σεναριόγράφοι), σαν να βλέπουμε την ίδια σειρά κάθε χρόνο-με άλλα ονόματα πρωταγωνιστών, αλλα με τους ίδιους ηθοποιούς...?
Και μιλάω μόνο για ΕΝΑ κομματάκι της τιβι, προέκτεινέ το στα πάντα-εντός και εκτός τιβι...
Καλύτερα μην ασχολείσαι, εσύ χαλιέσαι, νομίζω. Την εκτίμηση των οικείων σου είμαι σίγουρη οτι την έχεις, επίσης και ημών που είμαστε εντελώς άγνωστοί σου, και είμαι σίγουρη οτι ΑΥΤΕΣ οι γνώμες μετρούν πολύ περισσότερο για σένα.
Ισως φαίνεται σαν εγκατάλειψη αυτό, αλλα δεν είναι, νομίζω οτι ταιριάζει η έκφραση της Μιραντολίνας "ο σοφός άντρας περπατάει με το κεφάλι χαμηλωμένο, ταπεινός όσο η σκόνη...", και προς θεού, δεν ενοοώ οτι δεν είσαι σοφή, εννοώ οτι ότι κατέχουμε είναι για τον εαυτό μας και για όσους θέλουν να το λάβουν, οι άλλοι ας λάβουν οτι τους αξίζει...
Και επίσης με ηρεμεί το "make no effort" του κυρίου Κρισναμούρτι..
Τώρα,αυτά που έγραψα, μου φαίνεται οτι δείχνουν δειλία και σνομπισμό ταυτόχρονα, αλλα έτσι σκέφτομαι εγώ, δεν θέλω να το κρύψω.
Μη σκάς, (καρδούλες!!).

lemon είπε...

Αλλά πάλι, δες ,εδώ, τι πέρασε η κυρία και τελικά πήρε το Πούλιτζερ για τα "Ναυτιλιακά νέα" και τώρα σαρώνει με το "bokebuck mountain"...Καλά δεν έκανε που δεν άκουσε κάποιον σαν εμένα και επεδίωξε να βγεί στην επιφάνεια?
Δεν ξέρω τι να πω, μπερδεμένη είμαι...

Rodia είπε...

Να σου πω lemon, η ένσταση που εκφράζω είναι περί του "φτυσίματος" των διαγωνιζομένων. Στο κάτω κάτω της γραφής, δικά μας χρήματα (των φορολογουμένων) είναι τα βραβεία ΚΑΙ οι αμοιβές των κριτών.
Εδώ, έχω σοβαρές υπόνοιες ότι ούτε καν διαβάστηκε το έργο...

Αυτό που γράφει η Μιραντολίνα είναι το "Λάθε βιώσας" των αρχαίων με άλλα λόγια.. Είναι ο μόνιμος ακόλουθός μου.. Αλλά.
(αλλά κάποιοι ωφελούνται όταν κάποιοι άλλοι σωπαίνουν)

:-)

Μαύρος Γάτος είπε...

Μαρίνα μου το δικό μου είναι ήδη σχεδόν έτοιμο. Κάπως μακριά από αυτό που θά'παιρνε ποτέ βραβείο. Είναι ένα μουσικό έργο που λέγεται.... "Οι φτωχοί βρωμάνε"...