Τρίτη, Ιουλίου 25, 2006

Διώχνω τις ενοχές μου -Ι : με Ομαδικά μηνύματα



Κάτι πέφτει στην αντίληψή μου, που το θεωρώ σοβαρό; Ατάκα κιεπιτόπου στέλνω ένα ομαδικό μήνυμα. ΧΩΡΙΣ να ελέγξω αν είναι πράγματι σοβαρό. Συνήθως, είναι ένα μήνυμα που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στο διαδίκτυο και, μάλλον, θα κυκλοφορεί ακόμα για πολύ καιρό, όσο υπάρχουν αφελείς καλοκάγαθοι χρήστες που... μασάνε!

Τι σημαίνει "μασάω" το ξέρουμε υποθέτω. Το ρήμα αυτό όμως, μαζί με το συνώνυμό του "χάβω", είναι επικίνδυνο στο διαδίκτυο γιατί μπορεί να φορτώσει με ένα σωρό μπελάδες ανθρώπους-χρήστες που είχαν την ατυχία να βρεθούν στις λίστες των αφελών (τουλάχιστον) αποστολέων ομαδικών μηνυμάτων.. εκείνων οι οποίοι με την αφέλειά τους και την ευπιστία που τους διακρίνει ως χρήστες διευκολύνουν το θείο έργο της διάδοσης ιών, τρολ, κατασκόπων, κλπ, επικίνδυνων ή απλώς μπελαλίδικων. Μπορεί να είναι και νέοι χρήστες, οπότε, ναι μεν συγχωρούνται, αλλά ας φρόντιζαν να ρωτήσουν κανα παλαιότερο πριν αρχίσουν τις αποστολές ομαδικών μηνυμάτων δίκην κανιονοβολισμών!

Αυτά τα καημένα τα παιδάκια που όλο πάσχουν από ανίατες ασθένειες, με τηλέφωνα και διευθύνσεις νοσοκομείων, έχουν αναστατώσει συχνότατα τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία. Οι αναξιοπαθούντες με λογαριασμούς τραπεζών, είναι επίσης επικίνδυνοι -για τη τσέπη μας. Οι εξ Αφρικανικών κρατών πολυεκατομμυριούχοι κληρονόμοι έκαναν θραύση πριν μερικά χρόνια και πολλοί την πατήσανε, μεταξύ αυτών και γνωστός "έξυπνος" έλληνας μηχανικός που έβαλε στην "επιχείρηση" του απατεώνα περί τα 50.000.000 δρχ και ο απατεώνας, φυσικά, δεν πιάστηκε.

Τα μηνύματα που σπέρνονται αφειδώς και θεωρούνται ακίνδυνα είναι εκείνα με διάφορες εικονίτσες-εικονίτσες και λογάκια-λογάκια! Μπορούν άνετα όμως να φορτώσουν τον υπολογιστή με μερικά τρολάκια και κατασκοπάκια -και αυτό συνήθως γίνεται!

Αν λοιπόν λάβουμε ένα ομαδικό μήνυμα ας μη τρέχουμε να το στείλουμε σε λίστες αθώων που έχουμε καταστρώσει ΠΡΙΝ διερευνήσουμε περί τίνος πρόκειται, εφόσον έχουμε την καλή διάθεση να βοηθήσουμε κάποιο συνάνθρωπο. Στην αυθόρμητη διάθεση αυτή στοχεύουν οι ανακατωσούρες (στην καλύτερη περίπτωση) του διαδικτύου, στη διάθεση του ανθρώπου να αποτινάξει τις ενοχές του.

Αν λάβω ένα μηνυμα π.χ. για ένα παιδάκι που κινδυνεύει, τηλεφωνώ πρώτα στο νοσοκομείο και μαθαίνω αν τα πράγματα είναι έτσι όπως παρουσιάζονται στο μήνυμα και μετά, αν μπορώ, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συνδράμω, βοηθώ. Μπορώ να στείλω και μηνύματα σε φίλους τους οποίους γνωρίζω ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, στην παρέα μου δηλαδή, με τη διευκρίνιση ότι έχω ελέγξει το θέμα.

..και.. ας μη ξεχνάμε τους εμπόρους παρωνυμίων (nick names) ..αυτή τη μάστιγα που ενισχύει τις ορδές των SPAM..

..και.. μπορώ να διώξω τις ενοχές μου προσφέροντας ένα φρούτο στο ζητιάνο της γωνίας ή ένα ρουχαλάκι σε μια οικογένεια μεταναστών ή τσιγγάνων που γνωρίζω προσωπικά.. όχι, δε δίνω ελεημοσύνη ούτε πετάω σακούλες με ρούχα εκεί όπου δε γνωρίζω την τύχη τους.. βρέθηκαν ρούχα που προσφέρθηκαν σε κάποιους συλλόγους κυριών στο Μοναστηράκι.. και.. πολλά τρόφιμα ευγενώς προσφερθέντα σαπίζουν σε δημοτικές αποθήκες..


----------------------------------------
Είχα συντάξει ήδη μια απάντηση σε αποστολέα ομαδικού μηνύματος που έλαβα, όταν σκέφτηκα ότι καλύτερα είναι να ανεβάσω ένα ποστ σαν ΟΔΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ!!!

9 σχόλια:

Markos είπε...

Έμποροι παρωνυμίων;
Ομολογώ ότι δεν τη γνωρίζω αυτή την επαγγελματική τάξη.
Για πες κι άλλα ...
Καλημέρα

Rodia είπε...

Πώς νομίζεις Μάρκο ότι γεμίζουμε ανεπιθύμητα (κυρίως διαφημιστικά) μηνύματα; Κάποιοι επιτήδιοι πουλάνε λίστες με νικνέημς σε ετιαρείες. Απλό. ..έως.. απλοϊκό λέμε..

Καιρό έχω να σε δω, τι χαμπάρια;

σμουτς!:-)

(φταίω και'γω που έπαψα να είμαι πολύ γυριστρούλα!)

Χρήστος Φασούλας είπε...

Καλά, πώς τα προλαβαίνεις όλα; Ζαλίστηκα...

Rodia είπε...

Αυτό δεν είναι το νόημα του blogέρνειν; Το σκόρπισμα δλδ..
Οποιος διαβάσει και ό,τι διαβαστεί Χρήστο.
Χαίρομαι που με βρήκες!:-)

An-Lu είπε...

Σωστά, πάρα πολύ σωστά....
και 2-3 anti-pyware & popup blockers βοηθούν επίσης.

Markos είπε...

Το λάθος δικό μου, που δεν επικοινωνούμε Ροδιά μου.
Ας είναι.

Α είμαι από τους τυχερούς που δέχονται ελάχιστα έως καθόλου διαφημιστικά στο blog.
Καλό πράγμα να περνάς απαρατήρητος :)
Φιλιά πολλά

Rodia είπε...

Στο προσωπικό e-mail μας αναφέρομαι Μάρκο.. εκεί έρχονται τα Spam mails.. και οι προφυλάξεις που λέει η An-Lu πάνε χαμένες όταν ανοίγουμε ό,τι κι ό,τι χωρίς σκέψη.

..ιππότης όπως πάντα.. αλλά.. πού θα πάει; Θα επικοινωνήσουμε!

:-)

Ecumene είπε...

SPAM EN ΟΨΕΙ!!!

Ο ΧΑΡΥ ΚΛΥΝ BLOGGER!!!

Χρήστος Φασούλας είπε...

Σε βρήκα (και σε σχολίασα) και στο άλλο -σε ένα από τα άλλα, εν πάση περιπτώσει. Σ' αυτό που ψιθυρίζεις ουρλιάζοντας (ή μήπως που ουρλιάζεις ψιθυρίζοντας;)
:)