Δευτέρα, Ιουλίου 31, 2006

Εμείς οι γαλλομαθείς ή
LIBERTE-EGALITE-FRATERNITE



ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜ-ΜΑ-ΧΙΑ!

Στη Γαλλία αναζητούσαμε τη συμπαράσταση ως λαός. η Γαλλία με τους μεγάλους δημιουργούς -ζωγράφους, λογοτεχνες, φιλοσόφους, ποιητές- μας ενέπνεε, τη Γαλλία θεωρούσαμε πηγή του δημοκρατικού ιδεώδους. Εκείνο το σύνθημα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ-ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, χάραξε ανεξίτηλα τη σκέψη μας, ήταν το όραμά μας. Για μένα, είναι ακόμα. Ο άνθρωπος πάνω από τη μηχανή. Υπεράνω της ύλης.

Το πνεύμα να οδηγεί τη σκέψη χωρίς να παραμελεί την καρδιά. Η ανάπτυξη του πνεύματος να υπόσχεται τον παράδεισο.

Η γερμανική τεχνοκρατία και η αγγλοαμερικανική λοβιτούρα ήταν κάτι το παρακατιανό. Ασε που η Γερμανία ήταν η νικημένη ενός φριχτού πολέμου και οι Αγγλία με την Αμερική είχαν φέρει τον όλεθρο στην πατρίδα μας με την ανακατωσούρα τους στον εμφύλιο και τα πολιτικά ζητήματα της μετεμφυλιακής περιόδου.

Παρ' όλ' αυτά, επεκράτησε η αγγλική γλώσσα να διδάσκεται περισσότερο και η αμερικανική κουλτούρα του εφήμερου να επιλέγεται από τη νεολαία. Ας όψεται το παντοδύναμο ροκ, ο επαναστατικός(ή γήινος, ζωώδης?) ρυθμός που ούτε τους δημιουργούς του έχει τη δύναμη να απελευθερώσει.

Τρελαίνομαι για ροκ, σημάδεψε το γονίδιό μου, πώς το λένε! Η γλώσσα του είναι η αγγλική, όπως είναι και η γλώσσα των υπολογιστών. Και'γώ επέμενα να μάθουν τα παιδιά μου -πολύ καλά- αγγλικά, όπως μαθαίνουν όλα σχεδόν τα ελληνόπουλα. Γιατί άραγε; Επειδή θέλουμε να γνωρίζουμε καλά τη γλώσσα του εχθρού; Επειδή έχουμε αποδεχτεί τη θέση της χώρας μας ως προτεκτοράτου;

Η γαλλική γλώσσα έμεινε στα αζήτητα, μια γλώσσα για τους ρομαντικούς, και ο ρομαντισμός είναι πολύ υποτιμημένος σήμερα.

---------------------
ΣΗΜ. Δεν απενοχοποιώ τους γάλλους για τα αποικιοκρατικά ατοπήματά τους. Η Ινδοκίνα, η Αλγερία, το Μαρόκο, ο Λίβανος και άλλες χώρες, έχουν υποστεί στο πετσί τους πολλά δεινά. Αναγνωρίζω στη Γαλλία πάντως τη διορατικότητά της: Αποσύρθηκε εγκαίρως από αυτό το παιχνίδι.

3 σχόλια:

nonplayer είπε...

Αγαπητή Ροδιά, έχω την εντύπωση ότι η Αγγλική επικράτησε και διότι είναι μια από τις πιο οικονομικές γλώσσες, ήταν κάτι σαν την ώχρα στους τοίχους μας, πόσοι βάζουν πετρόλ ή πορτοκαλί; Meme si l'orange est plus consolant!

Μαύρος Γάτος είπε...

Laisse tomber, Marinά. Αστά να πανέ....

Ανώνυμος είπε...

"Αναγνωρίζω στη Γαλλία πάντως τη διορατικότητά της: Αποσύρθηκε εγκαίρως από αυτό το παιχνίδι."

Φοβάμαι Ροδιά μου, πως η Γαλλία εφάρμοσε το "όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια".