Σάββατο, Ιουλίου 22, 2006

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ο τρόμος
και οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις


Το άρθρο της τουρκικής διαδικτυακής εφημερίδας the journal of Turkish Weekly δεν αφήνει περιθώρια παρανόησης. Εμπλέκει Ελλάδα, Κύπρο, Συρία, κλπ, και τα λέει έξω από τα δόντια, δια των συνεργατών της στα άρθρα που διάλεξα να μεταφέρω, εκ των οποίων το πρώτο είναι το αναφερόμενο στον τίτλο. Η μετάφραση των αποσπασμάτων έγινε σύντομα, αλλά αποδίδεται νομίζω με αρκετή πληρότητα το ζουμί του άρθρου. Οσο και γελοία να φαντάζουν τα άρθρα αυτά, υποδαυλίζουν με την επανάληψή τους (τα έχουμε διαβάσει και παλιότερα και εξακολουθούμε να μη πιστεύουμε στα μάτια μας με τα ψεύδη που αναφέρονται) το σωβινισμό του τουρκικού λαού και προσπαθούν να εξωθήσουν τα πράγματα στο απροχώρητο.

Ενας πόλεμος, ως γνωστόν, λύνει πολλά από τα εσωτερικά προβλήματα μιας χώρας που ταλανίζεται από οικονομική αστάθεια και θρησκευτική μισαλλοδοξία, όταν όμως αυτή η χώρα είναι σε άμεση γειτνίαση με τη δική μας το ζήτημα είναι σοβαρό και καλό είναι να γνωρίζουμε λίγο πολύ κάτι τι περισσότερο από όσα μας ξεφουρνίζουν οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι μας.

Μπορεί να είναι πράγματι γελοίοι οι αρθρογράφοι. Κατέχουν όμως πανεπιστημιακούς τίτλους -δόκτωρ υπογράφει ο ένας, από αμερικανικό πανεπιστήμιο γράφει ο άλλος, τι να υποθέσουμε;- και αυτό δίνει βαρύτητα στις απόψεις τους. Μπορεί να είναι για τους αγαπητούς γείτονες τούρκους όπως είναι σε μας π.χ. ο γνωστός βιβλιοπώλης πλασιέ κ. Λιακόπουλος, ο οποίος κατέρχεται παν μέσον για να πουλήσει (όπως λέει) τα βιβλία του ως περιέχοντα την μοναδικήν αλήθειαν και οξύνει καταστάσεις παραπλανώντας έτσι τον κόσμο. Τα άρθρα αυτά όμως δεν γράφτηκαν για να πουληθούν βιβλία, αλλά για να πείσουν ένα λαό για την "αλήθεια" τους.

Αναρωτιέμαι τελικά, αν υπάρχει κάποια συνεννόηση μεταξύ των δυο πλευρών που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες ή αν όλα είναι εντελώς τυχαία, εντασσόμενα σε ένα ευρύ Σχέδιο -του Θεού ή του Αλλάχ.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του άρθρου με τίτλο "Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ο τρόμος και οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις" με την ευγενή σύμπραξη του κ. Κokorman και κατόπιν της ευγενούς γνωστοποίησης του κ. Λυσίππου

Νομίζω ότι η φράση «το ΠΚΚ είναι η πιο αιμοδιψής οργάνωση παγκοσμίως» δεν αφήνει περιθώρια για τις προθέσεις του αρθρογράφου.

Στην αρχή γράφει ότι «το Ισραήλ για ένα στρατιώτη άφησε 1,5 εκ άστεγους και σκότωσε περισσότερο απο 200 λιβανέζους». Ζηλεύει άραγε τη δόξα των ισραηλινών;

Στη συνέχεια, αναφέρει «Οι ΗΠΑ ο Καναδάς και η Αγγλία αναγνώρισαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα (...)» και αναρωτιέται ευθαρσώς «Αλλά το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος στη Μέση Ανατολή που έχει το δικαίωμα να αμύνεται;»


Κατόπιν, δηλώνει ότι «Η Τουρκία έχει δώσει περισσότερο από 35.000 θύματα στη τρομοκρατία» και, οπωσδήποτε, ζητά την ανταμοιβή της χώρας του με δεδομένο το ότι «Το ΠΚΚ είναι η πιο αιμοδιψής τρομοκρατική οργάνωση στο κόσμο», «Είναι πρώτη στις λίστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ» και «Δεν έχει δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «Το ΠΚΚ στηρίζεται στην υποστήριξη ξένων δυνάμεων όπως η Συρία, οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα» και ας βγάλουν συμπέρασμα οι αναγνώστες, δε σκοπεύω να σχολιάσω.

Ασχολίαστη αφήνω επίσης την αναφορά ότι (το ΠΚΚ) «Στηρίζει το ονομά του (ΠΚΚ) στις σφαγές» και το ότι «Το ΠΚΚ εκπαιδεύει τους άνδρες του σε αυτές τις χώρες. Ελληνες ανώτεροι αξ/κοι συνταξιούχοι ή εν ενεργεία προσωπικά επιβλέπουν την εκπαίδευση των τρομοκρατών σε στρατόπεδα του Λιβάνου και της Συρίας».

Το ότι «Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνελήφθη στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα» είναι γνωστό, αλλά κάτι θέλει να πει περισσότερο ο αρθρογράφος με αυτή τη φράση υποθέτω, καθώς και με την προσθήκη ότι «Εκτός από την Ελλάδα οι πράκτορες του ΠΚΚ έχουν υποστήριξη και από τη Ρωσία και Αρμενία μέσα από το ξέπλυμα χρήματος, δωρεές, ναρκωτικά, και εμπορεία σάρκας».

Μετά, τα στρίβει ισχυριζόμενος ότι «το ΠΚΚ στηρίζει την αμερικανική κατοχή στο Ιράκ», ότι «έχει στρατόπεδα στο Ιράκ» και ότι «η Αμερικανική κυβέρνηση λέει στην Ιρακινή να τους καταστείλει αλλά οι Ιρακινοί λένε ότι δεν έχουν δύναμη εκεί (...) ότι η Τουρκία προειδοποιεί την Αμερική (...) ότι οι αμερικανοί μπαίνουν μέχρι και στις κρεβατοκάμαρες της Αλ Κάιντα αλλά δεν μπορούν να καταστείλουν τους Κούρδους» και ότι «η Τουρκία δεν μπορεί άλλο να παίζει αυτό το παιχνίδι ότι η υπομονή της εξαντλήθηκε».

Υστερα, μετά τη διαπίστωση πως «το πρόβλημα των αμερικανών στην περιοχή είναι ότι έχουν γίνει εχθροί με όλους τους λαούς εκεί ΕΚΤΟΣ από τους ΚΟΥΡΔΟΥΣ», εκφράζει την θέση ότι «οι Τούρκοι δεν συγχωρούν ούτε τις υπερδυνάμεις που δίνουν την ευκαιρία σε τρομοκράτες να δολοφονούν μικρά παιδιά» -υποθέτω τουρκόπουλα.

Τελειώνει με την ρητορική πρόταση ότι «αν οι ΗΠΑ ειναι υπερδύναμη, θα πρέπει να διαφυλάξει τα παιδιά της Τουρκίας απο Το ΠΚΚ και, αν δεν ειναι υπερδύναμη, η Τουρκία έχει τις δυνάμεις να το πράξει αυτό από μονη της».

Trn. by Emre Ozkan, USAK
JTW
18 July 2006
Right of Self Defence, Terror and Turkish-American Relations
View: Assoc. Prof. Dr. Sedat Laciner
----------------------------
Τα υπόλοιπα άρθρα είναι τα εξής:
Turkish Army in Iranian territories against the PKK
υπογραφή: JTW with Turkish press
21 July 2006
The World is Being Governed without Muslims
υπογραφή: 17 July 2006
Trn. by Noyan Ozkaya, JTW
Sharing Vision, Structuring Dialogue (At Last): Are Turkish-American Relations Improving?
υπογραφή: Barın Kayaoğlu is a Ph.D. candidate in history at the University of Virginia in Charlottesville, Virginia.
E-mail: kayaoglu@virginia.edu
JTW, 13 July 2006

4 σχόλια:

THE_RETURN είπε...

Δεν είμαι ειδικός στα ελληνοτουρκικά, αλλά όλες αυτές οι εξάρσεις πάντα μου αφήναν την εντύπωση του "καθυπαγορευμένου" στα πλαίσια ενός διαιώνιου παιγνιδιού...

Έτσι κι αλλιώς, η "ευρωπαϊκή προοπτική" της Τουρκίας δεν της αφήνει περιθώρια για πολύ "μπουνταλά-τσαμπουκά", ει μη κάποιους λεονταρισμούς σε εφημερίδες κ.λπ.

Rodia είπε...

Λέγε λέγε κάποιοι όλο και πείθονται. Αν πάρω παράδειγμα απο το μπιρι μπίρι του Λιακόπουλου που τον αγοράζουν ακόμα και σοβαροί (όσο κι αν φανεί απίστευτο!) άνθρωποι ενστερνιζόμενοι τη βλακεία του κρυμμένου πίσω απο την ιδιότητα του "φυσικού επιστήμονα" απατεώνα, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη για την ενάργεια του τουρκικού πνεύματος.

Οσο για το πνεύμα των αμερικανών, γι αυτό σίγουρα αμφιβάλλω. Η βλακεία έχει επεκταθεί όσο δε φανταζόμαστε! Χειρότερα από την επιδημία των πτηνών και την τρομολαγνεία.

Ας γρηγορούμε. Απλό.

:-)

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω πως οι Τούρκοι αρνούνται να αποδεχτούν πως το Κεμαλικό κοσμικής φύσεως κράτος που λόγω συνθηκών (οικονομικών, ιστορικών, πολιτικών) έχτισαν στις αρχές του περασμένου αιώνα ουσιαστικά κατέστρεψε τον πολυ-πολυτισμικό χαρακτήρα της -ανεκτικότερης- Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με αποτέλεσμα πολλοί να αναχθούν σε 'εχθρούς του έθνους'.

Πάντως η Turkish Daily News πιστεύω πως διαβάζεται εκτενέστερα του Journal που παρέθεσες από Τούρκους.

Rodia είπε...

Η αντίφαση βρίσκεται στο ότι αφ' ενός μεν η Τουρκία θέλει να παρουσιάζεται ως κληρονόμος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αφ' ετέρου δε να θέλει να εξοντώσει τους λαούς που την αποτελούν.
Οι σπασμωδικές εκφράσεις με τις οποίες δείχνει ο αρθρογράφος την αγωνιώδη επιθυμία του να συγχρονιστεί με την τρομολαγνική πραγματικότητα που επέβαλαν οι αμερικανοί, φανερώνουν μια χαώδη λογική.

Η συνεχής επανάληψη με κάνει να ανησυχώ. Και από τις δυο πλευρές, γιατί... έχουμε κι εμείς τους φωστήρες μας!

:-)