Σάββατο, Ιανουαρίου 07, 2006

ένα παιχνίδι εξουσίας

Το θέμα του KissMyHell που αναρτάται εδώ:
ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ – ΕΡΑΣΤΗΣ η ΘΥΜΑ;
μου έδωσε την ώθηση να το συνεχίσω εκεί που το πήγαν τα σχόλια, δλδ στη σχέση εξουσιαστή με εξουσιαζόμενο. Είναι ο καταχθόνιος κόμης Δράκουλας εξουσιαστής ή εξουσιάζεται απο τα θύματά του;

Πόσο ο εραστής αποτελεί θύμα του έρωτα ή του προσώπου πάνω στο οποίο αντανακλάται ο έρωτάς του;

Πόσο η εξουσία είναι αυθύπαρκτη (εκ Θεού!) ή πόσο εξαρτάται η ύπαρξή της απο τον εξουσιαζόμενο;

Ξεντώνοντας τα πράγματα, μπορούμε να παραλληλλίσουμε την σχέση εξουσίας-εξουσιαζόμενου με μια απλή (??) σαδομαζοχιστική σχέση (βλ. το φιλμ «Ο θυρωρός της νύχτας»). Είναι όμως έτσι;

Απλοποιείται με αυτό τον τρόπο ο συλλογισμός και εξάγεται ένα οφθαλμοφανές συμπέρασμα ή μπερδεύεται περισσότερο;

Γράφοντας "εξουσία" εννοώ την κάθε εξουσία, απο τη μικρότερη σε εμβέλεια (π.χ. γονείς και παιδιά) έως τη πλέον απλωμένη (π.χ. πλανηταρχία) στη Γη.

Κάτι που μπορεί να ενταχτεί σε αυτό το θέμα είναι ο πόλεμος (ή η πρόταση συμβίωσης -νόμιμης/παράνομης άνευ σημασίας) που έχει ξεσπάσει τελευταίως μεταξύ του Τύπου και των bloggers.


Παίζεται ξεκάθαρα ένα παιχνίδι εξουσίας και με ενδιαφέρον αναμένω τις εξελίξεις.

6 σχόλια:

ΤΑΣΟΣ είπε...

H σχέση του καθενός μας με οποιαδήποτε μορφή εξουσίας προσδορίζει την ιδεολογία του, την αξιποπρέπειά του ...την ποροσωπικότητα του.
Δυστυχώς και απο τα blogs αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια ορισμένων (ιδιαίτερα των επαγγελματιών bloggers) να τα έχουν καλά.
Ομως καλά κάνουν(γιατί αυτή είναι η εργασία τους) αρκεί να μη θέλουν να μας κάνουν το δάσκαλο η τον καθοδηγητή.
Η διαρκής αντιπαράθεση η οργανωμενη πολιτική και κοινωνική δράση, η ιδεολογική συγκρότηση είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα άτομο να ξεχωρίζει.

Διερωτώμεθα πολλές φορές αν ένας blogger δημοσιογράφος είχε μια αποκλειστική είδηση αν την έγραφε στο blog του η την την παρουσίαζε απο το έντυπο του εργοδότη του

Rodia είπε...

«Διερωτώμεθα πολλές φορές αν ένας blogger δημοσιογράφος είχε μια αποκλειστική είδηση αν την έγραφε στο blog του η την την παρουσίαζε απο το έντυπο του εργοδότη του»

Καίρια η παρατήρησή σου Τάσο, αν και δεν είχε περάσει απο το νου μου.. αν και προσπαθώ να βλέπω απο πολλές πλευρές ένα θέμα, δεν είχα διερωτηθεί. ;-)

..υπάρχουν επαγγελματίες bloggers?..

ΤΑΣΟΣ είπε...

υπάρχουν επαγγελματίες bloggers?..

Mητσός, Τσαγκαρουσιάνος, Δήμου, Μανδραβέλης ...

Rodia είπε...

Ολοι οι επαγγελματίες έχουμε blogs.. θέλω να πω ότι όλοι μας κάποιο επάγγελμα κάνουμε, έστω και αν μερικοί σπουδάζουν ακόμα, για επαγγελματίες προορίζονται..
Το ζήτημα δεν είναι αν θα μεταφέρουμε ένα κομμάτι απο τη δουλειά μας εδώ μέσα, μάλλον το ανάποδο συμβαίνει: Εδώ πέρα καταθέτουμε και μοιραζόμαστε τα μυστικά μας ενδιαφέροντα και χαρίσματα.. τα χόμπυ μας.

Οι δημοσιογράφοι ή οι καταξιωμένοι -ας πούμε- δημιουργοί, οι γνωστοί στο ευρύ κοινό, δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται και αυτοί μεταξύ μας; Ισως ζητούν μια κατευθείαν επιβεβαίωση, μια και αυτή την εμπειρία δεν τους τη προσφέρει το έντυπο. Εχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κίνδυνο να τους... βρίσουν κιόλας!

Πιστεύω ότι το παιχνίδι εξουσίας δεν παίζεται απο αυτούς, αλλά είναι μια κατάσταση μεταξύ των μέσων, του νέου και του παλιού που αυτή την ιστορική στιγμή συνυπάρχουν. Οπως συνυπήρξε η τυπογραφία με τους αντιγραφείς των βιβλίων κάποτε.

Η απορία και το ενδιαφέρον μου βρίσκεται στην παρακολούθηση αυτής της "μάχης" εκ του σύνεγγυς. Για την ώρα, δεν υπάρχουν θύματα. Αυτά θα έρθουν ότΑΝ το κεφάλαιο βρει τρόπο να ελέγξει το διαδίκτυο -πράγμα που δεν πιστεύω πως μπορεί να συμβεί.. δεν είναι ορατό για την ώρα..

alombar42 είπε...

Πόσο η εξουσία είναι αυθύπαρκτη (εκ Θεού!) ή πόσο εξαρτάται η ύπαρξή της απο τον εξουσιαζόμενο;

Γεννήθηκε από ανάγκη, μεγάλωσε με σύστημα, κινδυνεύει όμως (τίποτα παραπάνω προς το παρον) να αποκτήσει υπόσταση και να αυτο-ασκείται.

Οταν κάποιος νομίζει οτι είδε φωτιά και φωνάζει "φωτιά", όλοι τρέχουν να σωθούν, κι ας μη βλέπουν φωτιά. Μάθανε να υπακούουν, δε χρειάζεται εξουσιαστής, η εξουσία σε αυτό το παράδειγμα είναι αυθύπαρκτη.
Σουρεαλιστικό ακούγεται, κι όμως ισχύει.
Αν είμαστε ακόμα ζωντανοί, προφανώς υπάρχει ελπίδα :)

Rodia είπε...

"Μάθανε να υπακούουν"

Πώς το μάθανε;
Ποιος το δίδαξε;
Ο φόβος της φωτιάς;
Η φωτιά είναι εξουσία;
Ο φόβος εξουσιάζει;
Αυτός που δέχεται την εξουσία του φόβου κάνει το φόβο εξουσιαστή;
Αυτός που φεύγει από τη φωτιά τι είναι;

..κάτι σκέφτηκα να απαντήσω αλλά το αφήνω γι αργότερα..