Σάββατο, Μαρτίου 18, 2006

ΒΙΑ - 001

Εχω σκοπό να γράψω πολλά για τη βία. Με προβληματίζει όχι τόσο το πώς γεννιέται, αλλά το γιατί εξακολουθεί να υπάρχει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, γιατί δεν παύει να αναπτύσσεται όσο ο πολιτισμός προοδεύει, αν ο πολιτισμός αυτός φταίει για τη βία, αν είναι βιολογικό ζήτημα ή απλώς αποτέλεσμα διαδοχικής μεταβίβασης εικόνων από τη μια γενιά στην άλλη. Το ότι υπάρχει, το θεωρώ ως δεδομένο. Το ότι αναπτύσσεται κυρίως στον ανδρικό εγκέφαλο, επίσης το θεωρώ βέβαιο. Το να είναι γονιδιακό πρόβλημα, μένει να το αποδείξουν οι ειδικοί, αν και είμαι έτοιμη να το αμφισβητήσω. Το αν προοδεύει ο πολιτισμός, εξαρτάται τι ακριβώς νοείται ανέκαθεν ως "πολιτισμός". Ακόμα και τη Χρυσή Εποχή του Περικλή, πολιτισμός αναπτύχθηκε χάρη στη βία εναντίον ανθρώπων -δούλων "εκ γενετής" ή εξ αιχμαλωσίας. Ανάμεσα στα λάφυρα των τότε πολέμων, βασική αξία είχαν τα ανθρώπινα πλάσματα. Σήμερα, η αναλογία είναι οι οικονομικοί δούλοι: οι φτωχοί είναι τα λάφυρα των πλούσιων. Οι φτωχοί είναι ιδιοκτησία των πλούσιων μεν, αλλά είναι μια ιδιοκτησία της οποίας δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει την αξία, για τούτο και δεν ενδιαφέρονται να την περιποιούνται. Οι σύγχρονοι δούλοι είναι αναλώσιμο προϊόν, επειδή υπάρχει υπερπληθυσμός και η αξία της ανθρώπινης ζωης έχει εκπέσει. Οπότε, η βία που αναπτύσσεται σε βάρος των φτωχών (χωρών ή ανθρώπων) αποτελεί δείγμα βαρβαρότητας και όχι πολιτισμού, αν νοείται ως πολιτισμός η πνευματική ανέλιξη του ανθρώπινου γένους. Αν ως πολιτισμός νοείται η τεχνολογική πρόοδος χωρίς την παράλληλη πνευματική, ο πολιτισμός αυτός είναι ελλιπής, κουτσός και στραβός. Εκτός αν οι επιστήμονες και οι τεχνικοί είναι επίσης δούλοι, αλλά εξευγενισμένοι. Τότε, ποιοί ακριβώς είναι οι αφέντες; Οι αφέντες είναι οι πλούσιοι, αυτοί που κατέχουν το χρήμα. Αρα, το χρήμα είναι ο βασικός πρόξενος της ανισότητας, ο άρχων της βίας. Το χρήμα όμως δεν έχει πρόσωπο ούτε πατρίδα. Οι άνθρωποι που το κατέχουν, επίσης είναι απρόσωποι και απάτριδες, δεν ανήκουν πουθενά -ούτε στον εαυτό τους. Υπάρχει και η βία της εξουσίας, την οποία ελέγχει το χρήμα -οι πλούσιοι δηλαδή.
(έπεται συνέχεια)

4 σχόλια:

funEL είπε...

Θα επιτρέψουμε το alter ego μας να γράψει κάτι περί αυτού.

Η βία είναι το πιο φυσικό φαινόμενο του κόσμου. Πάνω σ' αυτή στηρίζεται ο κάθε πολιτισμός μέχρι τώρα (ξεκινόντας στη απόλυτη βία στα ζώα που τρώμε και φτάνοντας σε εξελιγμένες μορφές της, προπαγάνδα, εκπαίδευση, εργασία).
Κάποτε το να σκεφτεί κάποιος ότι θα μπορούσε να πετάξει με μηχανή και να αντικατασταθεί το άλογο που χιλιάδες χρόνια τώρα είναι κάτι σαν status, θάταν τρελλός. Ίσως το ίδιο να συμβαίνει σε κάποιο που ονειρεύεται ένα κόσμο χωρίς βία.

Όσο για το χρήμα. Σαν σύγχρονη (και όχι μόνο) θρησκεία και Πίστη έχει απόλυτη δύναμη ανάμεσα στους Πιστούς. Αν πάψει κάποιος να το πιστεύει αλλάζουν τα πάντα. Τον αφέντη τον φτιάχνουν οι δούλοι. Τι θα γινόταν αν ο καθένας έκανε ΠΡΑΞΗ την αντίθεσή του σ αυτό το Θεό?


ΧΡΑΤΣΣΣ ΧΡΟΥΤΣΣΣ

Επανήλθαμε. Διαγράψτε τα προηγούμενα. HEIL UBERMENSCH LIAKO. ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΙ. GOTT MIT UNS

για να μη ξεχνιόμαστε.

Λαμπρούκος είπε...

ΟΧΙ ΒΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕΞ!

Μαύρος Γάτος είπε...

Πού είναι Μαρίνα το ερωτικό ποιήμα (που υποσχέθηκες στης Ραφινάτας, εεε;;;;

Σ;))))))))))))))))))))))

Rodia είπε...

Μη τάξεις τ' άγιου κερί και του παιδιού κουλούρι
Μη τάξεις τ' αγριόγατου ποιήματα μ' αγάπες

Ετσι τό'χουμε, ε;

Δες εδώ: blogometro, Το κόκκινο μαντίλι στον αέρα