Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2006

124 ποστ - μελαγχολία & πώς αποκτώ εχθρούς

Παρακολούθησα στην ΕΤ1 το ντοκυμαντέρ μιας φινλανδής σκηνοθέτιδας με τίτλο ΤΑ 3 ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ. Σύντομα θα γράψω κάτι για τις σκέψεις που έκανα βλέποντάς το. Είναι ακόμα πολύ νωπές, αν και βρισκόντουσαν μέσα μου εδώ και πολύ καιρό. Δεν θα γράψω για τα μελαγχολικά βλέμματα των παρατημένων παιδιών, ούτε για της βίας την ασχήμια. Θα γράψω για την αιτία που οδηγεί προς το μεσαίωνα των ψυχών, για την άγνοια και την αδιαφορία. Το ανθρώπινο κοπάδι δεν το οδηγούν οι τσοπάνηδες, άπλώς (έχει την εντύπωση ότι) διαλέγει τσοπάνη. Ο άνθρωπος στρέφεται προς την (όποια) πίστη, επειδή έχει πάψει να πιστεύει στον εαυτό του. Η χούφτες δεν χωράνε τίποτα περισσότερο από λίγο Θεό, και λίγος Θεός στη χούφτα είναι μια παρηγοριά -τουλάχιστον...

(η εικόνα με τις χούφτες μέσα στις οποίες προσηλώνουν το βλέμμα οι άνθρωποι ειναι από θρησκευτική μουσουλμανική τελετουργία προσευχής, όπως π.χ. οι χριστιανοί σταυροκοπιούνται)

Αφού ξαναδώ το ντοκυμαντέρ 2-3 φορές και αφού σκεφτώ καλύτερα και αν δεν έχει προκύψει κάτι άλλο στο μεταξύ, θα γράψω. Το χρωστάω στον εαυτό μου.



Οταν συζητώ, δεν πολυμιλάω. Με συνεπαίρνει ο ήχος της φωνής των άλλων και μένω να παρακολουθώ με ενδιαφέρον, τόσο που ο συνομιλητής να νομίζει ότι συμφωνώ μαζί του, μέχρι να διατυπώσω ένα ερώτημα ή μια παρατήρηση εντελώς αντίθετη από τα λεγόμενά του, πράγμα που τον κάνει να με αντιπαθήσει δια βίου -αν δεν είναι καλοπροαίρετος. Με τους φίλους μου συμφωνώ σχεδόν σε όλα, οπότε δεν συζητάμε, απλώς ανταλλάσσουμε εμπειρίες και διηγούμαστε ιστορίες.
Ελεγε μια φορά κάποιος ότι ο Γκορμπατσόφ είναι ο σημαδεμένος της Αποκάλυψης του Ιωάννη και αράδιαζε, συνεπαρμένος από το λέγειν του, ένα σωρό επιχειρήματα -κατ' εκείνον επιχειρήματα. Οταν τελείωσε, σίγουρος για το ότι με είχε πείσει, διατύπωσα μια σκέψη ρωτώντας:
- Δηλαδή, όλα τα δεινά ξεκίνησαν από την απόφαση του Γκορμπατσόφ που οδήγησε στη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης;
- Ναι, βέβαια!
- Οπότε, δεν ήταν θέλημα Θεού η διάλυσή της, έτσι; ο Θεός ήθελε να διατηρηθεί ο κομμουνισμός, ναι;
- ........ (κόκκαλο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: