Συνταρακτική η είδηση, αλλά δε φαίνεται να ιδρώνει κανένα αφτί. Οι πολίτες δεν ανησυχούν, δεδομένου ότι έχουν πειστεί ότι με τον τρόπο αυτό είναι ασφαλείς απέναντι στη -διαφημισμένη αρκούντως- τρομοκρατία. Παραθέτω το σχετικό άρθρο απο τη χθεσινή (4/12/2005) Κ.Ε. και όποιος το διαβάσει ας βγάλει τα συμπεράσματά του:
Δεδομένα, πουλημένα!
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Μετά το «μεγάλο αδελφό» τώρα έχουμε και τα 25 μικρά «αδελφάκια».
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ε.Ε. συμφώνησαν την Παρασκευή το βράδυ στην οδηγία που προβλέπει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Ιντερνετ) των ευρωπαίων πολιτών και την αποθήκευσή τους από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και από τους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών.
Επιπλέον, οι οργανισμοί αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα «για εμπορικούς σκοπούς» και όλα αυτά στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
*Βάσει της οδηγίας, οι αρμόδιοι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών θα μπορούν να καταγράφουν και να διατηρούν για χρονικό διάστημα μεταξύ 6-24 μηνών τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από κινητό και σταθερό τηλέφωνο, τα μηνύματα (SMS) των Ευρωπαίων και τις επικοινωνίες μέσω Ιντερνετ (e-mail, περιήγηση σε ιστοσελίδες).
Τα διατηρούμενα στοιχεία θα αφορούν κυρίως τον αποστολέα, τον παραλήπτη, την ώρα επικοινωνίας, τη διάρκεια και τον τόπο. Πλήρες φακέλωμα δηλαδή.
Τα δεδομένα αυτά θα είναι στη διάθεση όχι μόνο όλων των εθνικών διωκτικών αρχών αλλά και των αρχών των άλλων κρατών-μελών (αστυνομία, αντιτρομοκρατικές ομάδες, μυστικές υπηρεσίες κ.λπ.), αλλά και τρίτων χωρών (βλέπε ΗΠΑ).
*Προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα του κόστους παρακολούθησης, για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών, η οδηγία λοιπόν επιτρέπει στις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν το έργο να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα των πολιτών για εμπορικούς σκοπούς. Ετσι, λοιπόν, ο ΟΤΕ θα έχει το δικαίωμα πώλησης των δεδομένων σε μια γερμανική ή βρετανική εταιρεία για μάρκετινγκ κ.λπ. Με τη λύση αυτή θα καλυφθεί ένα μέρος του κόστους υποδομής και το άλλο θα επιβαρύνει τα κράτη-μέλη.
Αφήνει, όμως, στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών τη θέσπιση νομοθεσίας για το χρόνο διατήρησης των δεδομένων. Επίσης, κάθε κράτος θα έχει το δικαίωμα να προσδιορίσει τον κατάλογο των σοβαρών εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των στοιχείων και θα θεσπίσει με εθνική νομοθεσία τις εγγυήσεις για τη χρήση των δεδομένων.
Ελαστικά μέτρα!
Τα μέτρα αυτά θεωρήθηκαν ελαστικά από ορισμένα κράτη-μέλη, τα οποία κατηγόρησαν τη βρετανική προεδρία ότι έβαλε «νερό στο κρασί» της. Πρόκειται κυρίως για τα σκανδιναβικά και την Ιρλανδία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Μάλιστα οι τρεις τελευταίες καταψήφισαν την οδηγία, την οποία θεώρησαν υπερβολικά επιεική, ενώ η Πολωνία ζητούσε να διατηρούνται τα δεδομένα για 35 χρόνια (!).
*Για τον Αν. Παπαληγούρα, η οδηγία βελτιώθηκε κάπως σε σχέση με την αρχική της μορφή προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Αλλωστε, όπως είπε, η διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας για τη λήψη απόφασης δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων, όταν μάλιστα η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της. Για τον υπουργό, οι διατάξεις της οδηγίας δεν έρχονται σε αντίθεση με το σύνταγμα της χώρας.
Από την πλευρά της προεδρίας, ο βρετανός υπουργός Τσαρλς Κλαρκ δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 04/12/2005
Copyright © 2004 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.
το άρθρο εδώ: Dedomena
2 σχόλια:
Ε και;
Δηλαδή τι; Διεκδικεί κανείς ιδιοκτησία στα προσωπικά δεδομενα ΤΟΥ;
Απο την ώρα που άρχισε αυτό το παραμύθι -περί προσωπικών δεδομένων, κλπ- ε, δε θά 'πρεπε να περιμένουμε και το δράκο..?
Δημοσίευση σχολίου