Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2005

Παραβατικά παιδιά






Ακουσα μια είδηση: Τρία "παραβατικά παιδιά" σκότωσαν μια γριούλα για να τη ληστέψουν. Το 7χρονο φύλαγε τσίλιες. Το 8χρονο έσπρωξε τη γιαγιάκα και την έρριξε στο πάτωμα. Το 14χρονο την έπνιξε προσπαθώντας να την εμποδίσει να φωνάξει.

Τα παιδιά αυτά ζούσαν μόνα τους με το ενός έτους αδερφάκι τους, μια και η μάνα ήταν φυλακή και ο πατέρας στο νοσοκομείο, εγχειρισμένος νομίζω.

Το 14χρονο συνελήφθη, τα άλλα δυο αφέθηκαν ελεύθερα και επέστρεψαν στο σπίτι τους -μια παράγκα. Το 14χρονο δήλωσε μετάνοια λέγοντας ότι το έκανε επειδή δεν είχε με τι να ταΐσει τα αδέρφια του, για τα οποία αισθανόταν υπεύθυνο.

Η κ. εισαγγελέας τηλεφώνησε σε ιδρύματα να αναλάβουν τα παιδιά, αλλά τα ιδρύματα δήλωσαν πληρότητα -δεν είχαν θέσεις είπαν. Ο κ. υφυπουργός δήλωσε ότι τα ιδρύματα περισσεύουν θέσεις και κάλεσε το δημοσιογράφο που παρουσίαζε το δελτίο να τα επισκεφτούν "τώρα, ελάτε μαζί μου" για να το διαπιστώσουν -την περίσσεια θέσεων, τουλάχιστον είκοσι.

Πριν λίγες μέρες, σε μια εκπομπή της κ. Πάνια Ανίτας (ναι, τη βλέπω κάπου κάπου, αντλώ ιδέες) ένα ζευγάρι γονέων κατέφυγε ζητώντας να τους επιστραφούν τα 5 παιδιά τους, τα οποία μια κοινωνική λειτουργός είχε παραπέμψει σε διάφορα ιδρύματα επειδή ο πατέρας ήταν άνεργος και ο χώρος όπου διέμεναν (30 τετραγωνικά μέτρα κοντέϊνερ) ήταν ανεπαρκής για να μεγαλώνουν παιδιά. Οι γονείς συμπαθέστατοι εκλιπαρούσαν "θέλουμε πίσω τα παιδιά μας" και "με ποιο δικαίωμα μας τα στερεί το κράτος".

Φαίνεται ότι αυτά τα παιδιά, απο αυτούς τους γονείς, είναι καλά παιδιά, ικανά για διαμονή σε ιδρύματα κρατικά. Δεν δημιουργούν ανώμαλες καταστάσεις, δεν είναι παραβατικά, σε αντίθεση με εκείνα που είναι "γεννημένα εγκληματίες".

Αρνούμαι να δεχτώ πως υπάρχουν παιδιά γεννημένα εγκληματίες και αναρωτιέμαι:

1. Πού ήταν οι γείτονες των παιδιών; Δεν περίσσευε ένα πιάτο φαΐ για τα παιδιά αυτά;

2. Πού βρισκόταν οι κ.κ. εισαγγελέας, κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, κλπ κλπ, ΠΡΙΝ φτάσουν τα παιδιά σε απόγνωση;

3. Οταν κλείστηκε η μάνα φυλακή κανείς δεν σκεφτηκε τι θα γίνουν τα παιδιά; (Ποιος θα τα προσέχει π.χ.)

4. Οταν ο πατέρας μπήκε να εγχειριστεί, ποιός φρόντισε για την οικογένεια που διαλύθηκε;

Τα παιδιά αυτά στο κάτω κάτω, εφάρμοσαν το νόμο της ζούγκλας, όπου το θηρίο σκοτώνει ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ και όχι για την πλάκα του ή για να έχει πετρέλαιο ή έτσι επειδή του κάπνισε να πάει να εκπολιτίσει ένα λαό ήδη πολιτισμένο αλλά με διαφορετικό πολιτισμό -χωρίς κάρτες, δάνεια, ουτοπικές απολαύσεις, διαφημίσεις, ανεργία, γκέτο, και λοιπά αγαθά.

Ποιο είναι το παράδειγμα που δίνει η "κοινωνία" μας στα παιδιά (γενικά, και όχι μονάχα σε αυτά του δελτίου ειδήσεων) ώστε να έχει το δικαίωμα να τα χαρακτηρίζει ως παραβατικά και να τα απομονώνει;

Αυτά και καλό μήνα και ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΔΕΝ ΕΟΡΤΑΖΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΩΡΑ, θα μπορούσε να πει ο εορτάζων, στο Ονομα και τη Χάρη του οποίου υποκρινόμαστε χαρούμενοι και ευτυχείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: