Πέμπτη, Μαΐου 11, 2006

Παλιά κείμενα - Ντανταϊσμός (γαλ. Dadaisme)

Ντανταϊσμός (γαλ. Dadaisme) = Διεθνές κίνημα αντιτέχνης (1915-1922) στα πλαίσια της ευρύτερης avantgarde (πρωτοπορία) εκείνης της εποχής. Ηταν μια αντίδραση βίαιη στην αφ' υψηλού αντιμετώπιση και στην αποτελματωμένη αντίληψη όσον αφορούσε την έννοια της τέχνης. Με έδρα ένα καμπαρέ στη Ζυρίχη, το Βολτέρ, Ομοϊδεάτες καλλιτέχνες (λογοτέχνες, συγγραφείς, ζωγράφοι, μουσικοί) συμμετείχαν σε πειραμματικές δραστηριότητες, όπως: Ποίηση χωρίς νόημα, ακατανόητη μουσική, "αυτόματη" ζωγραφική. Οι ντανταϊστές ήταν ικανοί να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον προκειμένου να καταδικάσουν τον παραλογισμό του πολέμου και να προσβάλλουν την αστική τάξη με την παρωχημένη παιδεία της. Το κίνημα του ντανταϊσμού, με τη λατρεία προς το παράλογο που το χαρακτήριζε, προετοίμασε το έδαφος για την έλευση του σουρεαλισμού το 1920. Σημαντικοί εκπρόσωποι: Jean Arp, Marcel Duchamp, Raoul Hausmann, Man Ray, Francis Picabia, Kurt Shwitters

ΣΗΜ: Ο όρος "νταντα" προέρχεται απο τη νηπιακή διάλεκτο, ή δόθηκε στην τύχη χωρίς συγκεκριμμένο νόημα.

---------------------------------------------------------------

Μετά απο τον ορισμό αυτό, δεν πιστεύω καθόλου πως τα μηχανήματα και οι προγραμματιστές ή χειριστές τους μπορούν να χαρακτηριστούν ως νταντάδες, επειδή δε βρίσκω να υποκρύπτεται κανενός είδους ιδεολογία πίσω απο τις σχετικές προσπάθειες -για την ώρα τουλάχιστον... *

Ανάφλεξις

Υ.Γ. Πάντα με έλκει η ανατρεπτικότητα ενός συστήματος, οπότε.. μάλλον είμαι θετικά προσκείμενη στο εν λόγω κίνημα που, δυστυχώς, τέλειωσε τόσο άδοξα.. αντιστρόφως ανάλογα με τον ενθουσιασμό με τον οποίο είχε ξεκινήσει... Οι νταντάδες δεν έβγαλαν φράγκο απο το έργο τους.. και έσβησαν απλά, όταν ενηλικιώθηκαν.. ή εντάχθηκαν.. ή προσχώρησαν.. ή μετώκησαν εις τόπους χλοερούς... Το κίνημα λειτούργησε ως μήτρα του σουρεαλισμού και δεν έγινε ποτέ δεκτό απο το κατεστημένο, που πάντα φοβάται το καινούργιο και ανατρεπτικό και το αφομοιώνει όταν δε μπορεί να το καταστρέψει. Ο ντανταϊσμός δε στάθηκε δυνατό να αφομοιωθεί. Οπότε το κίνημα αυτό καταστράφηκε/εξαφανίστηκε με την εξαφάνιση των μελών του. κλπ. κλπ.

Με τις υγείες μου!;-)

Ανάφλεξις


______________________________
ΣΗΜ. Μου αρέσει να ψάχνω παλιά κείμενά μου στο Google. Αυτό εδώ αναρτήθηκε
στο λογοτεχνικό group του yahoo "elogos" στις 7 Ιουλίου 2003. Τότε χρησιμοποιούσα το παρωνύμιο anaflexis και ήμουν σχετικά "ψάρι" ακόμα. Σκέφτομαι να ανεβάζω κάπου κάπου μερικά, ώστε να τα βρίσκω πιο εύκολα.

* Σήμερα έχω αναθεωρήσει ήδη την άποψη ότι δεν υπάρχει ιδεολογία πίσω από τις τολμηρές προτάσεις αρκετών προγραμματιστών.

4 σχόλια:

Rodia είπε...

"ψάρι" περί τα λογοτεχνικά εννοώ.
:-)

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

ποιό ανατρεπτικό κίνημα θα γεννήσει άραγε αυτό ο αιώνας ?

enteka είπε...

ωραίο το κείμενο, να ανεβάσεις λοιπόν κι άλλα παλιά :)

Ecumene είπε...

Taparaponasas stin dadaistria Rodia...