Παρασκευή, Αυγούστου 04, 2006

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ:
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑΕνώστε τη φωνή σας στην υπεράσπιση της διδασκαλίας της Εξέλιξης !!

Κλικ! στον τίτλο:
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Eμείς που υπογράφουμε το ακόλουθο κείμενο ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να αναγνωρίσει τη σημασία της διδασκαλίας της Βιολογίας στην εκπαίδευση, προχωρώντας στην αναμόρφωση των ωρολογίων προγραμμάτων και των προγραμμάτων σπουδών του Γυμνασίου, του Λυκείου (Ενιαίου και Τεχνικού), σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα και τις ανάγκες του έλληνα μαθητή και αυριανού πολίτη για ουσιαστική γνώση και κατανόηση των βιολογικών φαινομένων.

Ιδιαιτέρως ζητούμε στην αναμόρφωση αυτή να περιλαμβάνεται η διδασκαλία της Εξέλιξης, που είτε δεν προβλέπεται (Λύκειο), είτε προβλέπεται και για διάφορους λόγους δεν πραγματοποιείται (Γυμνάσιο), παρά τη σημασία της ως ενοποιητικό πλαίσιο της επιστήμης της Βιολογίας και την ανυπολόγιστη παιδαγωγική αξία της.

Χωρίς τη διδασκαλία της Εξέλιξης οι μαθητές μας δεν στερούνται της γνώσης ενός εξειδικευμένου κεφαλαίου της Βιολογίας, αλλά της δυνατότητας να κατανοήσουν τα μεγάλα θέματα υγείας και περιβάλλοντος που καθημερινά καταγράφει η τρέχουσα παγκόσμια επικαιρότητα.
Χωρίς τη διδασκαλία της Εξέλιξης οι μαθητές μας δεν μπορούν να κατανοήσουν,
• Γιατί ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή,
• Γιατί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών εξασθενίζει το οπλοστάσιό μας έναντι των παθογόνων μικροβίων,
• Γιατί είναι απομακρυσμένη χρονικά η δυνατότητα παραγωγής εμβολίου κατά του AIDS,
• Πώς δημιουργήθηκαν και γιατί δεν είναι ανεξάντλητα τα ορυκτά καύσιμα,
• Πώς διαμορφώθηκε και πώς επηρεάζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα η ατμόσφαιρα και συνεπώς το κλίμα του πλανήτη,
• Ποιους κινδύνους εγκυμονεί για το περιβάλλον η απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών,
και συνεπώς δεν είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις και να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές, που είναι κρίσιμες για τη διατήρηση του αγαθού της ατομικής και δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος χωρίς τη διδασκαλία της Εξέλιξης οι μαθητές μας στερούνται από τη γνώση ενός σημαντικού μαθήματος που αφορά στη γνώση του κόσμου στον οποίο ζουν και ταυτόχρονα στη γνώση της βιολογικής υπόστασής τους και της ιστορίας της.

• Αυτό το μάθημα βιολογικής αυτογνωσίας μπορεί να κάνει το νέο μας ικανό να απολαμβάνει και να σέβεται περισσότερο το αγαθό της ζωής σε όποια μορφή και αν εκδηλώνεται.

• Αυτό το μάθημα μπορεί να κάνει το νέο μας περισσότερο υπεύθυνο ως πολίτη σε ένα κόσμο του οποίου οι ραγδαίες μεταβολές δεν είναι απειλή, αλλά προκλήσεις για ατομικές και συλλογικές αποφάσεις που θα τον καταστήσουν περισσότερο δίκαιο, περισσότερο βιώσιμο και ευτυχή.


6 σχόλια:

Rodia είπε...

Για κάποια απροσδιόριστη αιτία δεν ανέβηκε το ποστ που έστειλα ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα που έστειλα σε: η ροδιά ουρλιάζει ψιθυριστά, Ανώνυμοι Μελαγχολικοί, Lifexperiments.
Για τούτο το ξαναέστειλα τώρα.
Ζητώ συγγνώμη που δεν έκανα εγκαίρως έλεγχο για την καλή λειτουργία αυτού του blog.

Ergotelina είπε...


Ο Μανωλης Ρασουλης Blogger@S!!!

Rodia είπε...

Το μπλογκέρνειν γέρνει και προς τις παλιές πάντες -τις παλιοσειρές λέμε. Απλό.
Η θεωρία της εξέλιξης..?..
:-)

Ergotelina είπε...

Eχει αποφασίσει ο Μπους....

δεν του αρεσει...

Kαι ο Χριστόδουλος αναρωτιεμαι

τί να λεει...λες να υπογραψει;;

:)

Rodia είπε...

Για την ιστορία:

Το άρθρο Greek scientists urge teaching of evolution στο yahoo!

..διεθνής εξευτελισμός.. βοήθειά μας..

Rodia είπε...

Το άρθρο:

ATHENS (AFP) - Greek scientists have called on the education ministry to insist on teaching the concept of evolution, or Darwinism, which they say is practically unheard of in the country's schools, a press report said.

ADVERTISEMENT

"The evolution theory is included in secondary school books but it is not taught sufficiently because time is limited and teachers don't make it to the end of the book where this theory is dealt with," Manos Papadakis, head of the Greek association of bioscientists, told Kathiremini newspaper.

"It depends on the good will of some teachers if students hear anything about (Charles) Darwin," he said, warning that "nothing can be understood in biology without the evolution theory."

Papadakis said students were lacking vital information on life and their own existence and history.

A petition urging the ministry to act was signed by 200 scientists.

Darwin developed his theory of evolution and natural selection in the mid-19th century.

Greece's influential Orthodox Church which defends creationism based on the Bible did not immediately comment on the scientists' appeal.

http://news.yahoo.com/s/afp/20060812/sc_afp/greeceeducationdarwin