Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006

Αντιποίηση Ιατρικού Λειτουργήματος


(ή: πόσο ένα βιβλίο ανήκει στο συγγραφέα και πόσο στον εκδότη;)


Το ότι το βιβλίο της Μαρίας εκδίδεται απο γνωστότατο Οίκο δεν προβλημάτισε κανέναν ως τώρα; Δεν είναι ένα περιθωριακό βιβλιαράκι, εμμέσως (πλην σαφώς) υποστηρίζει το περιεχόμενο ο εκδότης με το κύρος του.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη φωτιά που άναψε σε πολλά πληκτρολόγια η θέση της Μαρίας που παρουσιάστηκε στο μπλογκ του αρκούδου και συνεχίστηκε στο χώρο του βάτραχου, περί του ότι δεν μεταδίδεται ο ιός του AΙDS από γυναίκα σε άνδρα. Το ενδιαφέρον μου είναι καθαρά εγκυκλοπαιδικό, μια και θέλω να είμαι ενήμερη στα του πλανήτη μας.
Η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη και καμιά Μαρία, πάσχουσα ή όχι απο την ασθένεια αυτή ή από άλλη, δε θα μου την αλλάξει. Κανένας ασθενής, από οποιαδήποτε ασθένεια και αν πάσχει, δεν έχει δικαίωμα να αντιποιείται το επάγγελμα-λειτούργημα του γιατρού, του επιστήμονα, του ειδικού. Ο κάθε ασθενής εξαντλεί τη συμμετοχική του παρέμβαση στα επιστημονικά δρώμενα προσφέροντας βοήθεια με την παρακολούθηση και καταγραφή των συμπτωμάτων της ασθένειάς του. Πέρα από αυτό, κάθε άλλη παρέμβαση θεωρώ ότι είναι εκ του πονηρού.

Η αφελής (???) ερώτησή της «Ξέρετε κανέναν άνδρα που να έχει κολλήσει AΙDS από γυναίκα;» μόνο αφελής δεν είναι. Τι να απαντήσει κάποιος που δε γνωρίζει κανέναν, ούτε άνδρα ούτε γυναίκα, να πάσχει από AΙDS; Η ερώτηση είναι ρητορική και έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει από τη σοβαρότητα του θέματος. Είναι σα να ρωτά «Ξέρετε κανένα άσπρο κοράκι;» που μοιάζει με τις ερωταπαντήσεις τύπου Λιακόπουλου, όπου ξεπερνάται η αμηχανία με τον εξυπνακισμό.

Η ερώτηση αυτή, μου αρκεί για να σχηματίσω γνώμη περί του βιβλίου, βασισμένη στη σοφή ρήση «από το νύχι καταλαβαίνει κανείς το λιοντάρι». Δεν είναι ανάγκη να το δει ολόκληρο. Δεν θα ψωνίσω το βιβλίο και προτρέπω να μη το αγοράσει κανείς. Καλύτερα να αγοράσει κάθε ενδιαφερόμενος ένα σχετικό σύγγραμμα περί AΙDS ή να δώσει τα χρήματά του σε κάποιον από τους ξενώνες όπου φιλοξενούνται άνθρωποι πάσχοντες απο την ασθένεια αυτή.

Το πρόβλημα δεν είναι να απενοχοποιηθούν οι γυναίκες και να ενοχοποιηθούν οι άνδρες, μια κοινωνική ομάδα, κ.ο.κ. Το πρόβλημα είναι το ότι βγαίνει μια γυναικεία φιγούρα πάσχουσα από AΙDS (αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να πάσχει από οποιαδήποτε ασθένεια) και αναπτύσσει μια επιστημονικοφανή θεωρία περί του τρόπου διάδοσης της ασθένειάς της. Εάν περιοριζόταν στην καταγραφή συμπτωμάτων, θα το έβρισκα λογικό και εξίσου ενδιαφέρον, όπως επίσης και αν η Μαρία ήταν ειδικευμένη επιστήμων σε αυτό τον τομέα. Το ότι απλώνεται σε ξένα χωράφια, είναι -τουλάχιστον- επικίνδυνο.

Επανερχόμενη στην θέση του εκδότη, πιστεύω πως είναι συμμέτοχος της παραπλάνησης των αναγνωστών βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και, ως εκ τούτου, τη Δημόσια Υγεία.

Ο αρμόδιος Υπουργός, τι θέση παίρνει πάνω σε αυτό το ζήτημα; Το βρίσκει ανώδυνο;

__________________________
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1:
Δεν αναφέρομαι στους Ιατρικούς Συλλόγους, επειδή η Μαρία δεν κάνει αντιποίηση επαγγέλματος, δεν προσποιείται τη γιατρό, δε ζητά πελατεία σε ψεύτικο ιατρείο, δεν τρώει την πελατεία κανενός επιστήμονα γιατρού, ούτε προτίθεται να γιατρέψει κανένα πάσχοντα. Η Μαρία, έχοντας θέσει το ρητορικό της ερώτημα, έχει η ίδια πεισθεί από τη δική της "αφέλεια" και (το βρίσκω πιθανό) εξυπηρετεί συμφέροντα, τα οποία δεν είναι ακόμα εμφανή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2:
Δεν θα το έβρισκα επικίνδυνο αν προβαλλόταν ως μυθιστόρημα και όχι ως ένα βιβλίο επηρρεασμού της κοινής γνώμης, γιατί -μετά το ερώτημά της- προτρέπει τους αναγνώστες: «Μπορείτε να βοηθήσετε να λυθεί αυτός ο μύθος.»

17 σχόλια:

Νicola Beerman είπε...

για ποιο βιβλιο προκειται (για να μην το αγορασουμε εννοειται);

divebomb djingle είπε...

"Υπάρχει η εμπειρία της ίδιας, όπως γράφει στο βιβλίο της, που δέκα χρόνια που κουβαλούσε τον ιο και δεν το ήξερε, όταν το ανακάλυψε έμαθε ότι κανείς απο τους άλλους δεσμούς της, πλην του φορέα, δεν προσβλήθηκε.
Κανείς.
Σε δέκα χρόνια σχέσεων."

αυτο εγραψε ο αρκουδος σε ενα ποστ του. η μαρια στο site της γραφει κι αυτα:

"από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε η οροθετικότητά μου το 1995."
"Οροθετική εδώ και 20 χρόνια περίπου"

αυτο που καταλαβαινω εγω ειναι οτι για μια σχεδον δεκαετια δεν ειχε κανει HIV test, οταν στην Ελλαδα ειχαμε το πρωτο κρουσμα στις αρχες του 1980. Μαλιστα, η δήλωση των κρουσμάτων AIDS (νόσου HIV) ξεκίνησε στη χώρα μας το 1984.
θα μου πεις, οι ανθρωποι αλλαζουν κι αποκτουν συνειδηση και πιο υπευθυνες συμπεριφορες. αν ομως πραγματικα ενδιαφερεται να καραρριψει εναν μυθο, να ξεμπροστιασει τις φαρμακοβιομηχανιες και να ενημερωσει τον κοσμο, τοτε θα πρεπει να διανειμει ελευθερα στο διαδικτυο το υλικο της ερευνας της μεταφρασμενο σε τουλαχιστον 4 γλωσσες.
επισης απορω γιατι δισταζει να δημοσιευσει το επιθετο της. γράφει ότι στο βιβλίο της περιλαμβάνονται μόνο αληθινές ιστορίες με ονοματεπώνυμο. το δικο της το αποκαλυπτει;

Rodia είπε...

*** nicola beerman, στου αρκούδου υπάρχει η παρουσίαση καθώς και φωτο του εξωφύλλου. Πάτα το λινκ (στη λέξη "αρκούδου")

*** divebomb djingle, υπάρχουν γιατροί που περιδιαβαίνουν μια ολόκληρη ζωή ανάμεσα σε ασθενείς με λοιμώδεις αρρώστειες και δεν κολλάνε. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθένειες δεν μεταδίδονται; Είμαστε αφελείς αν σκεφτόμαστε με τον τρόπο της (κάθε) Μαρίας.

:-)

vasvoe είπε...

πολύ ωραία τα είπες.
καταρχήν δεν έχει κάνει καμία έρευνα.
απλά λέει τις δικές της εμπειρίες, και θέλει να τις περάσει για "έρευνα".
δλδ αν εγώ έχω έναν παππού που παρόλο που κάπνιζε τρία πακέτα την ημέρα πέθανε στα 95 του, πρέπει να βγω να πω πως το κάπνισμα δεν κάνει κακό και όλα αυτά που ακούμε είναι μύθος.

Rodia είπε...

Οπως γράφει, περιλαμβάνει απαντήσεις ειδικών επιστημόνων (με ονοματεπώνυμο) που ταυτίζονται με τις απόψεις της.
Η απορία μου είναι ΓΙΑΤΙ οι επιστήμονες αυτοί δε βγάζουν ένα βιβλίο; Και.. αν έχουν βγάλει, γιατί δεν το (μεταφράζει και) εκδιδει ο εκδότης;

Giatros gia desimo είπε...

Μπράβο Ροδία! Μπράβο! Επιτέλους μια φωνή που λέει τα πράγματα με τ'όνομα τους. Έκανα μια βόλτα από το blog του Αρκούδου. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ασχολούμεθα με τσαρλατανιές μιας αφελούς. Διαβάζοντας προσεκτικά τα λεγόμενα της, παρατήρησα πως η κοπέλα δεν έχει επιστημονικές γνώσεις και θα τολμούσα να πω οτι διακατέχεται απο ένα πνεύμα εκδίκησης. Είναι μια από εκείνες τις περιπτώσεις των πασχόντων με ανίατες ασθένειες(λυπάμαι που το λέω τόσο σκληρά) που χαίρεται με τον πόνο των άλλων. Θέλει να προκαλέσει πόνο. Θέλει το πρόβλημα της να γίνει πρόβλημα όλων για να μην νιώθει εκείνη μειονεκτικά. Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα που γεννιούνται από τ'όλο ζήτημα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο «μύθος» στον οποίο αναφέρεται η Μαρία είναι μπαρούφες. Χιλιάδες εργασιών, δημοσιεύσεων, ερευνών, βιβλίων επάνω στο θέμα αυτό λενε ξεκάθαρα οτι κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Ρώτησα επίσης (μήπως λέω έχω τρελλαθεί,μήπως χάζεψα και δεν ξέρω τι μου γίνεται, μήπως μου λέγανε τόσο καιρό ψέματα, μήπως είναι καμιά συνομωσία σαν αυτές που ξεσκεπάζει ο Λιάκουρας +ευλόγησον+) έναν γνωστό μου καθηγητή Λοιμοξοιωλογίας να μου δώσει τα φώτα του ο άνθρωπος. Με το που του έκανα την ερώτηση:"Το AIDS δεν μεταδίδεται απο γυναίκα σε άνδρα;" με πήρε στο ψιλό ο άνθρωπος και μου έλεγε:"Καλά, μ'αυτά τα μυαλά σπουδάζεις Ιατρική;" και άλλα παρόμοια... Όταν του εξήγησα την κατάσταση μου είπε με πολύ απλα λόγια οτι όσα λέει η εν λόγω κυρία είναι μπούρδες και να μήν καθόμαστε να την ακούμε. Αυτό λέω λοιπόν και εγώ για εσάς. Γράφτε την. Θα λυσσάξει στην αρχή αλλά τελικά... η σιωπή θα επικρατήσει.

Rodia είπε...

Merci γιατρούλη:-)
Ωρες είναι να δούμε τον... λιακουρίζοντα εκδότη να πουλάει ντουβαροπακέτα στην τιβι! Δε θα ξέρουμε ποιον προφήτη να πρωτοακολουθήσουμε πια!!!

:-)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κι από μένα... Όντας γιατρός στο επάγγελμα, πιστεύω πως σε περιπτώσεις σαν της «Μαρίας» οι ιατρικοί σύλλογοι μπορούν και οφείλουν να παρέμβουν. Επίσης οι επώνυμοι γιατροί που είναι στο στόχαστρο της «Μαρίας» και συκοφαντούνται από την ιστοσελίδα της, μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να βάλουν ένα τέλος σε αυτήν τη χυδαιότητα.

Θεωρώ πως εμείς οι γιατροί δεν έχουμε το μονοπώλιο της γνώσης, και επιτρέπω στον οποιοδήποτε να με αμφισβητεί, εμένα και τους συναδέλφους μου. Με τρόπο όμως που να σέβεται την επιστημονική μεθοδολογία, το πρόσωπο του συνομιλητή, και τις αρχές της λογικής.

Βγάζω το καπέλο σε αυτούς που στο ιστολόγιο του Αρκούδου παρέθεσαν τόσο επιστημονική βιβλιογραφία, όσο και αναφέρθηκαν εκτενώς στην παθοφυσιολογία της μετάδοσης του ιού. Πραγματικά με κάλυψαν. Η «Μαρία» πώς απάντησε; Με προσωπικές επιθέσεις, οχυρωμένη πίσω από το κλισέ «διαβάστε το βιβλίο μου, 12 ευρώ»...

Γι' αυτό λοιπόν, προφυλακτικό...

Rodia είπε...

Νίκο, πολύ καλή προσέγγιση και μάλιστα από ειδικό, σ' ευχαριστώ!:-)

Και καλά, ένα βιβλίο δεν το ψωνίζουμε και πάει τέλειωσε ή το ψωνίζουμε (στα 12 € θα κολλήσω; ίσως πει καποιος) και το πετάμε.
Τα μυαλά που απειλούνται με εμπρησμό, πώς γλιτώνουν; Η πληροφόρηση γίνεται κατά ριπάς μυδραλλιοβόλου σήμερα και η κρίση μας δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει...

Ανώνυμος είπε...

Μερικές επισημάνσεις:
1. Το βιβλίο είναι το πρώτο στην Ελλάδα που υποστηρίζει μια διαφορετική άποψη για το AIDS με βιβλιογραφία και επιχειρήματα.
2. Πουθενά δεν υποστηρίζει να καταργήσουμε το προφυλακτικό.
3. Εάν οι γιατροί μπορούσαν να λένε πάντα την αλήθεια γιατί έκρυψαν τον Κεντέρη και τη Θάνου;
4. Ξέρετε ότι τα ταξίδια των γιατρών τα πληρώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες;
5. Ο Καστανιώτης γιατί να δημοσιεύσει ξένους συγγραφείς όταν μπορεί να δημοσιεύσει Έλληνα???

Giatros gia desimo είπε...

Απάντηση σε ορισμένα θέματα που έθιξε anonymous:
1: O Λιάκουρας επίσης χρησιμοποιεί βιβλιογραφία και επιχειρήματα αλλά όλοι ξέρουμε οτι λέει ανοησίες
3:Κάτι που λέγεται Ιατρικό Αππόρητο το ξέρεις? Άλλωστε οταν μπήκαν δικαστήρια στην μέση αρχίσανε να κελαϊδάνε
4: Αποκαλύψειειειες!!!! Σώπα ρε μεγάλε! Αναρωτήθικες το γιατί ποτε; Μήπως αναρωτήθηκες ποιος τα οργανώνει εξ αρχής;
5:Άμα θέλει ο Καστανιώτης Έλληνες συγγραφεισ... εμπρός Ροδιά!!! Το έχεις μέσα σου!!! Ξεδίπλωσε όλο σου το ταλέντο! Βλέπεις όμως αγαπητε... η Ροδια όσο καλή και να είναι δεν "πουλάει". Άμα ο άλλος δεν βγάλει βιβλίο στο οποίο ουσιαστικά πουλάει τρέλα (βλ. Λιακόπουλος®) ή να πηγαίνει κόντρα σε θεσμούς και αξίες (βλ. Κώδικας Da vinci) δεν "πουλαει". Αυτά τα ολίγα.

Ανώνυμος είπε...

Εάν πάω στο γιατρό και ζητήσω 1 μήνα άδεια γιατί έχω πολλή δουλειά στο γραφείο και δεν προλαβαίνω, και του πω να γράψει ότι με πάτησε το τρόλεϋ, θα μου τη δώσει????
Κι αυτό λέγεται ιατρικό απόρρητο (ή ιατρική απάτη?). Α ρε Ελλάδα!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο γιατρός δεν σου δίνει άδεια. Σου δίνει ένα χαρτί που λέει τι και τι δεν έχεις. Άδεια σου δίνει ο διευθυντής σου!

Ανώνυμος είπε...

Αναρρωτική άδεια μού δίνει μόνο ο γιατρός. Ο Διευθυντής εγκρίνει την κανονική άδεια (που δικαιούμαι βάσει της εργατικής νομοθεσίας).

Ανώνυμος είπε...

Οσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια

Rodia είπε...

Το post ξαναανεβηκε εδω: αφιερωμενο στην καταπολεμηση του AIDS
-->> αν δεν ανοιγει ο συνδεσμος, διαλεξτε:
http://rodiat7.blogspot.com/2007/12/aids.html

Αυτο εδω το μπλογκ ειναι ανενεργο πλεον, μη συνεχιζετε να σχολιαζετε παρακαλω. Μπορειτε να το κανετε στο νεο ποστ που ανεφερα πριν.
:-)

Rodia είπε...

διόρθωση προηγούμενου συνδέσμου:
http://taparaponasas-stomixer.blogspot.com/2007/12/aids.html