Σάββατο, Μαρτίου 04, 2006

οι λέξεις και το νόημά τους

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται το νόημά τους. Κάθε λέξη αποτελείται από γράμματα. Αν μπερδέψουμε τα γράμματα φτιάχνουμε άλλες λέξεις. Κάθε λέξη έχει ένα νόημα. Μπορεί να έχει όμως και πολλά και διάφορα νοήματα. Καθένας βρίσκει το νόημα που ήδη γνωρίζει. Το νόημα που δεν ξέρει, αυτό που δεν έμαθε να αναγνωρίζει, δεν το βρίσκει. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι καλύτερα κρυμμένο από τα υπόλοιπα νοήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα το μάθει ποτέ. Δεν θα μάθει ποτέ κανείς το νόημα που δεν γνωρίζει, όσο και αν η λέξη του είναι γνωστή.
_______________________
ΣΗΜ. είναι ένα σχόλιο που έστειλα πριν από λίγο στον araxtos. Το βρήκα ακετά μπερδευτικό και το βάζω εδώ για να μη το ξεχάσω. Τι γράφω ώρες ώρες...

3 σχόλια:

€lisavet είπε...

Διαφωνώ. Ως μικρότερη, μαθαίνω νοήματα απ'τα συμφραζόμενα. Έχει να κάνει με την ικανότητα του συγγραφέα να μου μεταδώσει, με τις λέξεις, το νόημα αυτό.

Αυτό που λέτε, ίσως ισχύει περισσότερο για την ποίηση.

Rodia είπε...

Ας πάρουμε μια απλή λέξη: ΤΡΑΠΕΖΙ

Ενας θα σκεφτεί ένα τραπέζι καφενείου, άλλος το τραπέζι του πατρικού σπιτιού του, ένας τρίτος πολλών ειδών τραπέζια, και πάει λέγοντας.
Ενας που δεν έχει δει ποτέ του τραπεζι, όταν ακούσει ή διαβάσει τη λέξη 'τραπέζι' τι θα σκεφτεί;

Rodia είπε...

Πρώτο τραπέζι πίστα δλδ.. χεχε..

:-)

Αν η λέξη είναι αφηρημένη π.χ. 'αγάπη' ή 'αλήθεια' και δεν έχει λάβει κάποιος απτή απόδειξη του τι σημαίνουν, τι θα σκεφτεί;